Как ще се подобри Google търсенето в следващите 20 години

Достъпът до информация може да промени живота на човек изцяло и да открие големи възможности.

Преди 20 години, когато Google стартира, тяхната мисия е била да организират информацията от света и да я направят лесно достъпна. По онова време, това е изглеждало като доста амбициозен проект, имайки предвид, че през 1998 г. уеб-ът се е състоял само от около 25 милиона  страници (грубо казано – еквивалентът на книгите в една малка библиотека).

Но нека преминем към днешна дата. Сега търсачката индексира милиарди страници в индекса си (базата данни). Това е повече информация от тази, която могат да съберат всички библиотеки в света. Google израства дотам, че може да обслужва потребители от целия свят, предлагайки търсене в над 150 езика и в над 190 държави.

Въпреки това, те остават отдадени на тяхната мисия. В момента за тях е по-важно от всякога да доставят по-голяма достъпност до информацията. Въпреки че всичко около технологиите и достъпността до информацията се промени, техните основни цели са същите.

  • Първото и най-важно нещо. Фокусът върху потребителя. Независимо дали търсите рецепти, научни изследвания или за кого да гласувате, тяхната цел е да ви предостави информацията, от която имате нужда.

  • Предоставяне на релевантна информация с високо качество по възможно най-бързия начин. Това беше валидно, когато Google пусна Page Rank ъпдейта, валидно е и сега.

  • Милиарди търсения всеки ден, но 15% от заявките за търсене са непознати за търсачката. За да се справи с това текучество й е необходим алгоритмичен подход. Алгоритмите им помагат не само да разберат и научат какво са търсили потребителите “вчера”, а също така какво да очакват “утре”.

  • Стриктно тестване на абсолютно всяка промяна, която се прилага. Ключова част от тестовете е ръководството за качество, което е публично достъпно и описва целите Гугъл при търсене. Всяка експериментална промяна в Search-a се оценява от група потребители, които се уповават на ръководството за качество. Само за последната година са проведени над 200 000 експеримента, които са довели до +2400 промени в Search-a. Днес търсачката ще Ви даде по-добри резултати от вчера, но утре – ще са още по-добри.

Тъй като Google обяви двадесетата си годишнина, Бен Гомес, един от висшестоящите мениджъри на компанията, споделя мнението си за развитието на следващия етап на Search-a и за това как работят върху достъпността на информацията, независимо къде се намира потребителят. В следващите редове се говори за трите фундаментални промени, върху които работи търсачката.

  • Промяна от отговори към преживяване – за да Ви помогнем да продължите задачите си оттам, докъдето сте ги оставили, планираме нововъведения, които ще помогнат да задоволите нуждата си от информация.

  • По-добро сервиране на информация – Можем да ви покажем релевантна информация, базирана на Вашите интереси, без да е нужно да въвеждате множество ключови думи при търсене.

  • Промяна от текстов към по-визуален начин на търсене – целим да предоставим на потребителя както релевантна, също така и визуална информация и резултати. Затова преработваме Google Images, за да Ви помогнем да откривате по-лесно, това което търсите.

Уповавайки се на тези методи, подобренията в изкуствения интелект, спомагат за това, Google да разбере търсения, които търсачката не разбираше преди време. Това е изключително вълнуващо, защото когато преди 20 години изучавах невронните мрежи в училище – не работеха съвсем добре.

Но – достигнахме до момента, в който невронните мрежи могат да ни помогнат в прехода от това да разбираме думи, към това да разбираме концепции. Невронните вграждания, подход, разработен посредством невронните мрежи, ни позволява да съгласуваме думи от по-общите им понятия към концепцията на търсенето. Наричаме тази техника “невронно съвпадение”. Това ни дава възможност да сравним и разпознаем търсения като “защо телевизорът ми изглежда странно” с търсения, при които дори не са включени тези ключови думи, сподели още господин Гомес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.