Как да изрежете косата във Photoshop (дори на трудни фонове)

Изрязването на обект от неговия фон е една от фундаменталните процедури, които се изискват за различни проекти на Photoshop. В тази публикация ще ви покажем някои съвременни техники за рязане на косата в изображения, където темата не е удобно поставена на чист студиен фон!

Изрязване на къса коса и/или лице

Ако имате обект с относително къса коса или козина, който има добър контраст с фона, като тази снимка от Ayo Ogunseinde, правилния и надежден инструмент е Избор и маска (Select and Mask tool) за създаване на чисто изрязване. Започнете, като проследите обекта с инструмента за бърза селекция (Quick selection tool). Следвайте внимателно очертанията на обекта, за да позволите на маската да се докосне до краищата.

Коригирайте грешките, като задържите клавиша ALT и кликайте с инструмента за бърза селекция (Quick Selection), за да добавите части от обекта обратно, които може да са пропуснати. Ако няма достатъчно контраст за работата на инструмента за бърза селекция, ръчно добавете към селекцията с инструмента Polygonal Lasso.

Приложете селекцията като Маска за слой (Layer Mask), след това кликнете с десния бутон на мишката върху маската и изберете Избор и маска (Select and Mask), за да се покажат някои разширени опции, от които да изберете, за да прецизирате изрязването.


Освен различните плъзгачи, които ви позволяват да настроите цялостно очертанията, четката Refine Edge е идеална за усъвършенстване на селекцията на косата. Третирайте очертанията на косата, за да я направите колкото си може по натурално изглеждаща (все едно не е изрязвана).

Изрязване на дълга коса от чист фон

По-дългата коса има толкова много фини нишки, че е невъзможно да се направи избор на всички, но докато обектът е срещу чист фон, методът Channles ще генерира перфектни резултати.

В панела “Канали” (Channels) намерете канала с най-голям контраст. В този пример за Happy Guy in Spectacles от Shutterstock, косата е най-тъмна в син канал. Направете дубликат на канала, като го плъзнете върху иконата “Ново”.

Използвайте инструментите Нива или Криви (Levels or Curves) от менюто Изображение > Настройки (Image > Adjustments), за да зададете фон като бяла точка. След това сенките могат да бъдат третирани, за да потъмнеят косата, но не отивайте твърде далеч, в противен случай тя ще остави бял контур около селектираната коса.


Трябва да се създаде силует на обекта, за да може маската да направи пълен избор. Изберете инструмента за изгаряне (Burn) и задайте опцията на Shadows в горната лента с инструменти. Боядисвайте около обекта, за да затъмните безопасно ръбовете на лицето и тялото, без да е необходимо точно да очертавате.

Останалата част от обекта може бързо да бъде боядисана с черна четка, за да се завърши черно-бялата маска.

Задръжте клавиша CTRL (контрол – долу в ляво), докато кликвате върху новата миниатюра на канала, за да зареди своя избор. Активирайте канала RGB, за да върнете пълното цветно изображение. След това копирате / поставяте върху нов слой или прилагате маска за слоеве.


Изрежете къса коса от шарен фон

В реалния свят снимките на източника ви невинаги са удобно заснети срещу напълно осветения студиен фон. Нещата започват да се правят трудно, когато няма контраст между обекта и неговия фон. В тази снимка на Ана-Мария Никита, оцветените цветове правят невъзможно намирането на избор на канали или намирането на контурите с инструмента за избор (Selection).

Използвайте инструмента “Писалка” (Pen) или “Полигонално ласо” (Polygonal Lasso), за да следите ръчно обекта. Когато става въпрос за косата, просто направете груб избор на основното тяло на косата. Направете избор, след това копирайте / поставете върху нов слой.

Вместо да се опитате много точно да маркирате и копирате косата от оригиналната снимка, просто “рисувайте” нова коса! Изберете инструмента Smudge и задайте върха на четката с настройката за размер, зададена в Налягане на писалката (Pen Pressure), в секцията Dynamics Shape на настройките на четката.

Задайте непрозрачността на оригиналния слой на около 70% като референция за мястото, където косата се нуждае от добавяне, след това започнете да рисувате нови нишки на косата в съответните посоки. Започнете с размер на четката от около 4 пиксела, след това постепенно намалете размера, за да добавите по-фини косъмчета. Това звучи като изключително труден процес, но реално не отнема много време, особено ако имате графичен таблет или друго подходящо оборудване.


Изрежете дълга коса от шарен фон

Тъй като косата на субекта става по-дългa, става твърде трудно ръчно да се маркира и копира. В тези ситуации е възможно да се създаде приличен изрез с помощта на четки за коса (Hair’ Brushes).

Направете възможно най-прецизно маркиране на субекта и приложете маска за слой. Използвайте мека четка, за да избледнее косата там, където се среща с фона.

Вместо да боядисвате отделните нишки на косата, четките за коса на Photoshop осигуряват серия от къдрици и кичури, които могат да помогнат за генерирането на съвсем нов контур. Ivadesign има 3 комплекта четки за коса за Photoshop, които можете да изтеглите безплатно.

Всяка четка може да бъде мащабируема по размер с клавишите и да се завърти, като настроите иконата на ъгъла в панела “Настройки на четката” (Brush Settings). Също така използвайте опцията Flip X, за да ориентирате четката за коса, да следва естествения поток на косата.

Създайте нов слой, след което използвайте инструмента за избор на цвят, за да опитате да пресъздадете оригиналния цвят на косата близо до мястото, където ще бъде поставена четката.

Направете едно кликване с четката, след което намерете алтернативно припокриване с реалната коса, за да използвате в различна част от очертанията й. Променете цветовете със сходни до косата от снимката, завъртете четката в посоката на естествения поток на прическата, а след това нанесете косъма от четката върху косъма от истинската коса.

Променете режима на смесване на слоя на косата в различен оттенък (Hue), така че оригиналът да е все още видим. Продължете да добавяте нова коса, за да създадете изцяло нов контур.

След създаването на новата линия на косата, се прилага маска за слоеве и се изтриват цветните зони от лицето на обекта с обикновена черна четка.


Изрязване на друг тип коси

Photoshop четките за дълги коси не са подходящи за всички видове коса, но същата техника може да се прилага и за други прически. То просто включва намиране на алтернативен портрет на човек с подобна коса, чиито фон е чист и удобен за изрязване. След това новите четки на Photoshop-а могат да бъдат получени от донорното изображение.

Грубо очертайте косата с инструмента “Писалка” (Pen) и след това нанесете маска за слой.

Тази снимка на млад афро бизнесмен от Shutterstock има подобен стил на прическа, който може да се избира по метода “Канали” (Channels).

Изрежете силуета на косата, след което отидете на Edit > Define Presh Brush.

Върнете се в основното изображение, създайте нов слой и започнете да рисувате с нов косъм, като се опитате да намерите цвета от оригиналната снимка.

Променете оттенъка (Hue) на новия слой на косата, така че субекта все още да е видим. Тази четка може да се използва и за премахване на твърдия контур от оригиналното изображение. Тесните къдрици ще се съчетаят чудесно с новия контур.

Изберете бял цвят и рисувайте върху раменете и тялото, за да възстановите всички области, които са били премахнати.

Нанесете маска за слой върху новия слой на косата и изтрийте частта, която припокрива лицето, за да премахнете всяка промяна в цвета.

Източник: https://blog.spoongraphics.co.uk/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.