„Nofollow“ еволюира – нови начини за идентифициране естеството на връзките

Преди близо 15 години атрибутът nofollow е въведен като средство за подпомагане на борбата със спам за коментари. Той също така бързо се превърна в един от препоръчителните методи на Google за маркиране на рекламни или спонсорирани връзки. Мрежата се развива след въвеждането на nofollow през 2005 г. и е време самата релация nofollow също да се развиe.

Днес обявяваме два нови атрибута на връзки, които предоставят на уеб администраторите допълнителни начини да се идентифицират пред Google, определяйки по-точно естеството на конкретни връзки.

rel=”sponsored”: Използвайте спонсорирания атрибут, за да идентифицирате връзки на вашия сайт, които са създадени като част от реклами, спонсорства или други споразумения за компенсация.

rel=”ugc”: User Generated Content означава съдържание, генерирано от потребители, и тази релация се препоръчва за връзки в съдържание, като коментари, публикации във форуми и други подобни.

rel=”nofollow: Използвайте този атрибут за случаите, когато искате да поставите връзка към дадена страница, но не искате да печелите каквито и да било кредити от това. Тази релация казва на Google да не се съобразява с връзката (все едно я няма).

Според Google, когато беше представен за първи път атрибута nofollow, не би трябвало да отчита нито една връзка маркирана с такъв, като някакъв сигнал за алгоритмите си. Но, ние знаем, че това не е точно вярно. Може би в последствие релацията да е придобила статут на минимален ранкинг фактор, но от търсачката така и не споделиха подобна информация. 

Вече всички атрибути на връзките – спонсорирани, UGC и nofollow – ще могат официално да се третират като показатели за това кои линкове да се включват или изключват от търсенето. Ще използваме тези съвети – заедно с други сигнали – като начин да разберем по-добре как да анализираме и използваме връзките в нашите сайтове.

Защо да не пренебрегнем напълно такива връзки, както беше при rel=nofollow? Хиперлинковете съдържат ценна информация, която може да ни помогне да подобрим търсенето, например как думите в линковете описват съдържанието, към което сочат (тук иде реч за анкър текста).

Разглеждайки всички връзки, които срещаме, също може да ни помогне да разберем по-добре моделите на ненатуралните линкове. Това се отнася най-вече за Google, разбира се.

Ето и някои от най-често задаваните въпроси по повод новите релации и отговорите от страна на търсачката:

Необходимо ли е да променя съществуващите до сега nofollow атрибути?

Не. Ако използвате nofollow сега като начин за блокиране на спонсорирани или нежелани връзки, то релацията ще продължи да се поддържа.

Мога ли да използвам повече от една релация за връзка?

Да. Например, rel = “ugc sponsored” е напълно валиден атрибут, който намеква, че връзката е дошла от генерирано от потребители съдържание и е спонсорирана. Също така бихте могли да използвате nofollow, в комбинация с новите атрибути – като rel = “nofollow ugc” – което казва, че връзката е от генерирано от потребителите съдържание и не искаме Гугъл да я взема предвид.

Ако използвам nofollow за реклами или спонсорирани връзки, трябва ли да ги променя?

Не. Можете да продължите да използвате nofollow като метод за маркиране на такива връзки. Но ви препоръчваме да преминете към rel = „sponsored“, когато ви е удобно.

Трябва ли все още да маркирам реклама или спонсорирани връзки?

Да. Ако искате да сте спокойни, използвайте rel = „sponsored“ или rel = „nofollow“, за да маркирате тези линкове. Предпочитаме използването на „sponsored“, но и другата ще свърши работа.

Какво ще стане, ако използвам грешен атрибут в дадена връзка?

Няма грешен атрибут освен в случаите на спонсорирани връзки. Ако маркирате UGC връзка или нерекламна връзка като „sponsored“, ще видим това, но въздействието – ако изобщо има такова – би било най-много, че може да не отчетем връзката като кредит за друга страница.

Защо е добре да използвам някой от тези нови атрибути?

Използването на новите релации ни позволява да обработваме по-добре връзките за анализ на мрежата. Това може да включва вашето собствено съдържание, ако хората, които се свързват към вас, се възползват от тези атрибути.

Кога влизат в сила тези атрибути и промени?

Атрибутите на връзките sponsored, ugc и nofollow, сега работят като един вид подсказки за нас, за да ги включим като фактори при образуването на класирането. За целите на обхождането и индексирането nofollow ще заработи от 1 март 2020 г. Тези, които зависят от nofollow единствено, за да блокират индексирането на дадена страница (което никога не се препоръчва), най-добре да използват noindex в meta robots.

Източник: webmasters.googleblog.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.