Новата Search Console излезе от Бета версия

На 4 септември Google обявиха в блога си, че приключват с бета тестовете на новата версия на Сърч Конзолата. Също така пускат отчета за ръчни действия и функцията “Test Live” на наскоро стартирания инструмент за инспекция на URL адреси, който се присъединява към потока от отчети и функции, които въведоха в новата Search Console през последните няколко месеца.

Преминаване към новата версия на конзолата

Припомняме, че я стартираха в началото на 2018 година. От тогава тестват в тясното сътрудничество на десетки хиляди потребители и добавят нови функции. Ето какво ви дава новата конзола за търсене:

Повече данни:

– Получете по-прецизен поглед върху съдържанието на уебсайта си посредством отчета за покритие на индексите.

– Преглеждайте данните от Анализ за търсене, с които вече разполагате за 16 месеца назад в Отчета за ефективността.

– Вижте по-точна (от досегашната) информация за връзките, сочещи към и в сайта Ви, като използвате отчета “Връзки”.

– Извличане на информацията за обхождане, индексиране и показване за всеки URL адрес директно от индекса на Google посредством Инструмента за проверка на URL адресите.

По-добри предупреждения и нови потоци  за “оправени” URL адреси

– Получете автоматични сигнали и вижте списък със страници, засегнати от проблеми с обхождането, индексирането, AMP, мобилността, формули или проблеми.

– Отчетите вече показват HTML кода, в който смятат, че е необходима корекция (ако е приложимо).

– Възможности за бързо и лесно споделяне на информация в екип, с подходящите хора във вашата организация.

– Уведомявайте Google, когато сте поправили проблем. Те ще прегледат страниците Ви, ще потвърдят дали проблемът е фиксиран и ще ви върнат подробен лог на констатациите за валидация.

Опростени карти за сайтове и управление на настройките на профила:

– Позволете на Google да разбере как е структуриран сайтът ви, като изпратите Sitemap.

– Изпратете отделни URL адреси за индексиране.

– Добавете нови сайтове в профила си, поканете и управлявайте потребителите.

Края на бета тестовете

Докато старата Search Console-а има някои функции, които все още не са налични в новата, най-често срещаните случаи на използване се поддържат по подобрен начин в новата конзола. Когато има еквивалентна функция, съобщенията ще насочат потребителите към новата версия. В стария изглед ще се добави и напомняща връзка. След разумен период, Гугъл ще премахнат стария вариант напълно.

Прочетете повече за това, как да мигрирате от старата към новата конзола за търсене, включително списък с подобрени отчети и как да изпълнявате обичайните задачи.

Ръчни действия и известия за проблеми със сигурността

За да сте сигурни, че не пропускате критични сигнали за сайта си, активните ръчни действия и проблемите със сигурността ще се показват директно на страницата Преглед в новата конзола. Оттам можете да прегледате подробностите за всяко чакащо Ръчно действие и, ако е необходимо, да подадете заявка за преразглеждане.

ръчни действия

Инспекция на URL адресите – режим на живо и заявки за индексиране

Инструментът за проверка на URL адреси, сега ви дава възможност да проведете проверката на живо на страницата. Това е полезно за отстраняване на грешки и проблеми в дадена страница или за потвърждаване дали все още съществува някакво усложнение в дадена страница. Ако проблемът е коригиран в живата версия на страницата, можете да помолите Google да преразгледа и индексира страницата.

тестване на живо

Това не е края

Екипът работещ по новата версия на Конзолата за търсене ни уверява, че ще продължат да работят върху прехвърлянето на повече отчети и инструменти, както и върху добавянето на нови вълнуващи и полезни функции към новата Search Console.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *