За пристрастяващото влияние на социалните мрежи, при употреба в особено големи количества

Симон Синек в едно интервю за поколението на Milenials и пристрастяващото влияние на социалните мрежи.

Видеото е изключително интересно с хиляди коментари и споделяния във FB. Пускам го тук, тъй като могат да се пуснат и субтитрите към него и някои по-рядко употребявани думи на английски да се видят и преведат по-лесно. А и предпочитам да си правя колекция със супер умни неща в блога, за да си ги намирам по-лесно, когато ми потрябват.

Във видеото става въпрос за това, как от социалните мрежи можете да получите харесвания и споделяния, веднага. Тъй като всеки човек му харесва да бъда харесван, това разбира се влияе. Човек произвежда 3 хормона на щастието – Допамин, серотонин и окситоцин. Във видеото става въпрос за взаимовръзката между производството на допамин и употребата на социалните мрежи, като facebook. Нещо повече, мигновенното производство на допамин, като хормон на щастието при употреба на социалните мрежи, дава ефекта да мигновенно почувстване по-добре. Съответно, ако е нещо, от което можете да се натъжите, може да даде и обратния ефект.

Като към това се включи факта, че имате мигновен достъп до интернет и facebook, когато Ви стане скучно – това прави мрежата много по-достъпна през устройство. И решава проблема, с това всичко да се случва възможно най-бързо. Представете си, че имате да погасявате кредит и нямате пари и хоп вземете бърз кредит или спечелите от търкане на лотарийка,  мигновенно ще се почувствате по-добре, особено ако не е кредит, а е джакпота.

Това беше един нагледен пример в особено големи мащаби, който може да илюстрира, как могат да действат социалните мрежи на човек, който има нужда от хормони на щастието. А това в днешно време е почти всеки човек. Не, че е нещо ново, просто във все по-динамичния живот изпълнен с напрежение и стрес, мозъкът освобождава все по-големи количества допамин за да минимизира ефектите от стреса. Но когато стреса стане по-често срещано явление и за по-дълго, резервите от допамин намаляват.

Във видеото става въпрос и за това, че ефекта на допамина може да се усеща от удоволствието от храна, секс и алкохол. Но всъщност това е възможно и при употреба на наркотици, хазартни игри и други.

Всъщност мрежата дава един нагледен пример на обществата (хората), колко лесно е те да се пристрастят или просто да усещат абстиненция към един хормон на щастието, който собственото им тяло произвежда.

Представете си човек с бутончета пред себе си, който може да натисне – facebook, храна, алкохол, секс, наркотик, търкане на хазартни листчета, ротативки, покер, сварка и каквото още се сетите. Ами той, ще избере най-подходящото според него.

Но показва много ясно, че всеки е склонен към някаква зависимост. И това наркоманите, ами не е нужно да друсаш хероин или амфети за да си накоман. Достатъчно е да имаш нужда от мрежата и липсата на този достъп да те прави не-щастлив.

При лишаване на зависимия, от неговия достъп до източника на допамин, и при тренинга на мозъкът му да получава всичко това веднага, времето за влизане в репресия става все по-кратко. Депресията е вледствие от много неща, но най-образно казано, липсата на 3-те хормона на щастието – Допамин, серотонин и окситоцин.

Ето още няколко статии за хормоните на щастието. http://love-aholic.com/2010/12/dopamine-addictions/ – доста полезна информация

Можете да се включите в различни доброволчески групи или групи по интереси и занимания. Както и събития:

Можете да оставите коментар и към нещо, което съм пропуснал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.