Google, Facebook, Microsoft и Twitter работят по нов проект за трансфер на данни

Едно open-source сътрудничество за бъдещето на съвместимостта.

Google, Microsoft, Facebook и Twitter обявиха инициатива за нов стандарт, наречен “Проект за пренос на данни”, проектиран по съвсем нов начин, чрез който може да се прехвърля информация между различни платформи.

От Гугъл описват проекта като “директен трансфер на данни от една услуга към друга, без нужда от download и upload”.

Настоящата версия поддържа трансфер на снимки, и-мейли, контакти и календари, които са достъпни през API-тата на Google, Microsoft, Facebook, Twitter, Flickr, Instagram, Remember the Milk и SmugMug.

В своя блог пост, Microsoft приканва повече компании да се присъединят към инициативата, визирайки, че “съвместимостта е ключов елемент при cloud иновациите”.

Проектът е с отворен код и той може да бъде намерен в Github, както и на официалния им сайт. Голяма част от кода се състои от “адаптери”, комуникиращи с API-та, така че да стане възможно информацията от Instagram да бъде видима и използвана във Flickr и обратното. Информацията между тези адаптери е криптирана, а преносът на данни е еднократен, а не повтарящ се както при повечето API-та.

“Бъдещето на съвместимостта трябва да е гъвкаво и отворено”, се казва в официалното изявление на проекта. “Надяваме се този проект да направи възможна връзката между, които и да е две платформи, така че да може да се импортират или експортират данни директно”.

Към момента, по-голямата част от кода е написана от Google и Microsoft, които от дълго време разработват идеята за този тип пренос на данни. Според Greg Fair, продуктов мениджър на Google Takeout, идеята се е зародила от факторът объркване, когато става дума за менажиране на вече свалена информация (в какъв формат да бъде, къде може да бъде импортирана и т.н.).

“Когато хората разполагат с архив на своите данни, те искат да го ползват с една или друга услуга или продукт, но не могат”, казва Fair. “Това е проблем, който не можем да разрешим сами.”

Повечето платформи позволяват извличането на различен вид информация или работят с определен вид инструменти за експортиране на данни, но тези инструменти обикновено не са синхронизирани и не работят с други услуги или платформи.

Проектът беше предвиден като стандарт с отворен код и много от участващите инженери казват, че ако стандартът е успешен, ще бъде необходима промяна в управлението му. “В дългосрочен план искаме да има консорциум от лидери в индустрията, потребителски групи, правителствени групи”, казва Феър. “Но докато нямаме разумна критична маса, това не е на дневен ред.”

Моментът е доста деликатен за пускането в ход на такъв проект за обмен на данни, тъй като  API-то на Facebook беше център на скандала Cambridge Analytica, а пък около Google се вдигна врява за third-party приложенията и Gmail. Но по този начин, предложеният консорциум, ще е в състояние да разпредели риска от подобни ситуации.

“Защитата на потребителските данни винаги ще бъде наш приоритет.”, казва David Baser, който работи по Facebook Data Download продукта. “Едно от хубавите неща на API-то е, че (ние като доставчик на данни) можем да налагаме условия как да бъде използвано. С инструмент за сваляне на (лична) информация ние оставаме с вързани ръце. Информацията е там някъде, свалена на хард диск, и ако някой иска да я използва злонамерено, ние от Facebook, не можем нищо да направим.”

В същото време, технологичните компании се сблъскват със силно недоверие от страна на потребителите си по отношение достъпът до личните им данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.