Запознайте се с обновената SEO метрика Авторитет на домейна (DA)

Domain Authority се превърна през годините в индустриален стандарт за измерване на силата на домейн спрямо класирането (SERP-а).

За съжаление, поради неразвиване на самата метрика и поради някои други причини, DA започна да бъде сравнително лесно манипулируем и респективно не даваше точни сведения, което го направи все по-малко използван и предпочитан.

Заради това, собствениците на стандарта решиха да му направят сериозен ъпдейт, за да продължи да служи на потребителите си, както го е правил и в миналото. 

Усъвършенстваният модел на Авторитет на домейна, който официално стартира от днес, залага на машинното обучение и ще включи в алгоритъма си редица нови фактори, за да прецени силата на сайта по-добре от всякога.

Какви са промените?

Самообучение:

Исторически погледнато, ние разчитахме на обучението на DA срещу неманипулируем, голям набор от резултати в търсенето. Всъщност, това е стандартната методология в нашата индустрия. Оказва се, че са намерили начин да я подобрят в основата си, като направят домейните по-надеждни. По-специално, новата метрика DA ще разбира доста по-добре сайтовете отколкото в миналото, и ще знае кои се класират за някакви ключови думи и кои въобще не се класират.

Обучаващият алгоритъм:

Вместо да разчитат на сложен линеен модел, реновираната метрика е в основата си невронна мрежа. Това предлага няколко предимства, включително много по-нюансиран модел, който може да открие повечето манипулации с хиперлинкове.

Моделните фактори:

Значително са подобрени факторите за класиране, които стоят зад новия DA. В допълнение към преброяването на броя на връзките, сега са интегрирали собствен Спам рейтинг и сложните дистрибуции на връзките въз основа на качеството и трафика, както и някои други фактори.

Най-важното:

В основата на новата метрика е един от водещите инструменти в индустрията, новия Moz Link Explorer. С над 35 трилиона връзки, данните превръщат статистическата работа на Нийл Мартинсен-Бърел, Час Уилямс и много други, в един от важните стандарти в SEO индустрията.

Ето и съвсем конкретна информация от кухнята на проекта:

– силата на DA от спамерски линкове в коментари ще спадне с около 46%.

– силата на DA от популярни домейни, които се ползват главно за seo (тоест, за да дават сила на други сайтове и да им помагат за по-добро класиране), ще спадне с около 97%. Тук влизат и сателитните сайтове.

– силата на DA от директорийни линкове ще спадне с около 71%.

В тези статистики се имат предвид най-вече спамерски линкове, връзки от лоши, отдавна заспамени и неподдържани директории и т.н. Тоест, не отписвайте напълно тези методи, просто ги правете както трябва, ако искате да има ефект. Въпреки, че миналата година Джон Мюлер заяви, че Google не ползват DA в своите алгоритми, то ето и едно интересно и скорощно становище по темата.

Какво значи всичко това?

Тези фундаментални подобрения метриката ще осигурят по-добра и по-надеждна информация от всякога. Тотално без спам, с подобрена корелация и, най-важното, DA ще бъде актуализиран по отношение на всички промени, които прави Google.

Това означава, че ще видите някои промени в Domain Authority за вашите домейни, още от днес.

Какво трябва да направите?

Първо се уверете, че използвате домейни като относителна величина. DA е безсмислен, когато не се сравнява с други сайтове. Това, което е важно, не е дали показателите ви намаляват или се увеличават – важно е дали се намаляват или увеличават спрямо вашите конкуренти.

Второ, бъдете готови да общувате с вашите клиенти и колеги за промените и подобренията в метриката. Докато промяната винаги е разрушителна, новата DA е по-добра от всякога и ще ви позволи да взимате по-интелигентни решения относно стратегиите за оптимизация на вашите сайтове.

Можете да проверите авторитета на вашия домейн тук, бързо, лесно и безплатно.

3 коментара

  1. Не искам да ви разочаровам, но DA и PA въобще не влияят на серпа и по никакъв начин не са включени в алгоритмите на Google (според Джон Мюлер).

  2. Полезна информация! Новите промени в механизма по образуването на “DA” ще повлияят определено върху класирането на много сайтове.

  3. Държа да кажа, че авторитет на домейна – DA, или Domain Authority е параметър, който СИЛНО помага влияе върху SERP, т.е. колкото по-добър ранг, толкова по-добро класиране!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.