Как да разберете дали определена снимка е редактирана с Фотошоп

За целта ще ви помогнат наблюдението, мисленето и няколко специални услуги.

Имайте предвид, че не съществува универсален метод, който да отличава фотомонтаж от оригинално изображение. Човек, имайки голям опит с Фотошоп или друга подобна програма, може да направи невероятно реалистична снимка, която много трудно бихте разпознали, като „редактирана”. Но, такива хора са малко и всъщност, за да се изпипа до такова съвършенство дадено изображение, си е прилично сложно.

Огледайте внимателно снимката

Обърнете внимание на следните неща.

  1. Нереалистичност на снимкатa

Най-грубите фалшификати могат да бъдат разграничени без никакви инструменти – достатъчно е малко наблюдение. Просто погледнете „цялата картина”. Ако има група хора на нея, пребройте колко ръце и крака имат и се уверете, че всички крайници си имат собственици.

липсващи крайници
На дамите (в центъра и дясно), ръцете им буквално изчезват, за сметка на щастливия баща (в ляво), който придържа красивата си дъщеричка. Другата ръка му е свободно пусната до тялото, а с третата е гушнал съпругата си 😉

Преценете пропорциите на телата и главите на хората на снимките: често неопитни фотошопери, поставят главите си върху лицата на други хора, твърде небрежно и очевидно.

2. Изкривен фон

Когато някой начинаещ в редактирането на изображения промени формата и размера на обекта на снимката, тогава това може да повлияе на фона. Например, някои мъже увеличават мускулите си, а жените – гърдите и бедрата.

изкривяване на пространството
Надутите мускули изкривяват пространството около себе си

Ако има прави линии, стени, врати до обекта, който се редактира, те твърде често се деформират. И съвсем лесно се вижда. Например, вижте горната галерия от снимки: тези момчета са наистина страшни.

3. Липсата на пори и бръчки по лицето

изтрити пори и бръчки

Дори и най-идеалната кожа при по-внимателна проверка изобщо не е гладка: има бръчки, бенки, пори и петна. Ето защо, ако лицето на снимката наподобява лицето на порцеланова кукла или модел от видео игра, тогава със сигурност имате монтаж.

4. Следи от клониране в изображението

Веднага се виждат двата еднакви облака на постера на сериала Lost

Най-лесният начин да премахнете нещо от снимка е да използвате функцията „Печат“ (Stamp) във Photoshop или някой друг редактор на изображения. Инструментът копира областите на снимката в близост до обработваната част и ги използва, за да заглади (промени) нежелани обекти.

Неопитните злоупотребяват с тази функция, в резултат на което се появяват точно същите парчета, на други места.

5. Дефекти със сенки и светлини

липсващи сенки и светлини
Нещо не е както трябва със сенките тук…

Обърнете внимание на светлините и сенките. Уверете се, че всички обекти хвърлят сянка и то в правилната посока. Вижте и обратното – има ли сенки без собственици. Ако има такива, това означава, че някакъв предмет е премахнат от снимката, а сянката е забравена.

Огледайте и светлината. Ако двама души или обекти на снимката са осветени по различен начин, сякаш всеки има свой собствен източник на светлина, тогава картинката е редактирана.

Потърсете оригиналното изображение

Просто качете изображението в търсачката и се опитайте да намерите подобно или същото. Ако вашата снимка е взета от някъде, има възможност да намерите оригинала и да видите какво точно е променено.

търсене по изображения

Може да ползвате и тази безплатна услуга: tineye.com или да потърсите снимки в Yandex.

Освен това е полезно да разгледате датите на появата на изображението в мрежата. Ако видите снимка, за която се твърди, че е от мястото на скорошно събитие, но има идентични изображения от миналата година, очевидно е, че се опитват да ви измамят.

Вижте метаданните на изображението

Това е много прост, макар и не най-надеждният начин. Отворете EXIF метаданните на вашето изображение и го прегледайте. Това може да се направи в свойствата на файла: щракнете с десния бутон върху него в Windows Explorer или Finder на macOS.

метаданни на изображението

Ако имате късмет, можете да видите модела на камерата, датата на снимане и датата на редактиране на изображението.

Когато изображението се коригира във Photoshop или друг редактор, приложението може да запише информация за неговата версия и операционната система, в която е извършено ретуширането в метаданните на изображението.

По този начин обаче можете да хванете само някой лаик, тъй като EXIF данните са лесни за редактиране. Освен това, ако фотографът просто изкриви яркостта, цветовете и контраста, но не промени нищо друго, метаданните пак ще показват, че изображението е заснето.

Направете корекция на цветовата гама

Някои фалшификати не са направени толкова грубо и не могат лесно да бъдат разпознати с просто око. В този случай всеки графичен редактор или визуализатор на изображения, който ви позволява да извършвате корекция на цветовете, ще ви помогне.

цветова корекция
Вече съвсем ясно се вижда, че самолета е добавен към изображението

В Windows, за проучване и преглеждане на снимки можете да използвате FastStone Image Viewer. Отворете изображението в него и кликнете върху „Цветове“ → „Корекция на цвета“.

корекция на яркост и контраст

В macOS вграденото Preview. Щракнете върху „Инструменти“ → „Персонализиране на цвета …“.

корекции в MAC

Поиграйте си с плъзгачите и може би забележете някои подробности на снимката, които не са видими веднага.

Усилете яркостта и контраста. Това ще ви позволи да видите ако нещо е добавяно към снимката.

Увеличете нивото на насищане. Така също можете да видите на снимката границите на залепване до обекти, добавени чрез редактиране.

Изостряне. Чрез него може да намерите това, което сте се опитали да скриете с инструмента Blur в замъглени зони.

Негативи. Във FastStone Image Viewer кликнете върху „Colors“ → „Negative“. В macOS View използвайте функцията Tools → Adjust Color … и плъзнете плъзгачите на хистограмата, така че дясната да е отляво, а лявата вдясно. Обръщането на цветовете в изображението ще помогне да се разгледат замъглените области на обикновен фон.

Анализирайте шума на снимката

Това е по-сложен метод. Малко вероятно е начинаещ да успее да разпознае за първи път какво не е наред с шума на снимката, но си струва да опитате.

Поради несъвършенствата в изображенията, истинските и оригинални фотографии винаги имат доста високо ниво на шум. Графичните редактори практически не го създават. По този начин, проучвайки шума в картинката, можете да идентифицирате добавения обект.

анализ на шум на изображението

За целта използвайте онлайн инструмента Forensically. Отворете го, заредете желаното изображение и след това изберете раздела Noise Analysis отдясно. Можете да размърдате плъзгачите напред и назад, за да промените чувствителността. Неестествените (добавените) обекти ще се открояват на общия фон.

Но имайте предвид, че този метод също може и да ви заблуди. Така че, ако специалиста по Фотошоп добави ръчно шум към фалшивото изображение, ще бъде много по-трудно да се разграничат външни елементи.

Анализирайте степента на грешки

Error Level Analysis, тоест анализът на нивото на грешки е метод, който ви позволява да откривате, когато едно изображение се наслагва върху друго. Ако погледнете снимката през ELA филтъра, ще видите, че коригираните области изглеждат по-бели от останалите. Ако снимката не е била редактирана, тогава тя изглежда равномерно: никоя зона няма да бъде по-тъмна или по-светла.

Анализ на грешките

Forensically поддържа и такъв анализ. За да разгледате подозрително изображение чрез филтъра за ELA, качете го в услугата и изберете елемента за анализ на грешките вдясно.

Ако обаче снимката е била запаметена многократно или размерът й е бил променен, след това инсталационните следи ще бъдат заличени и ELA няма да помогне да ги намери.

Източник: Lifehacker.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.