Статистики на успешни практики от дигиталния маркетинг

 

Маркетолозите най-добре знаят колко важно е да може да се измери ефективността на дигиталния маркетинг, който правят на дадена кампания. За това има много и различни инструменти, като Google Analytics например. Също така има много техники, практики и тестове, които могат да покажат, кой начин е по-успешен от друг. 🙂

В този списък, който съм превел (източника е в края на статията), можете да намерите разнообразни статистики за оптимизацията за търсачки, блогването, социалните мрежи, привличането на потенциални клиенти – Lead Generation и управлението на този процес.

За мен лично имаше интересни неща, надявам се и вие да намерите най-подходящите данни за вас. Статистиката може да ви покаже доста интересни неща. Това е особено важно при google adwords кампании, FB кампании, поддържането на блогове, lead generation и много други.

От събраните данни ще можете да разберете за успешни практики във всяка една от областите, и да подобрите представянето на вашия бизнес или този на клиентите ви. Данните са изключително интересни поне за мен. Някои от тях са от преди години, но дават доста добра представа както за българския пазар, така и за международния.

Дигиталният маркетинг е една доста динамична област, и е добре всеки управител, маркетолог и рекламист да е в крак с тази динамика.

Моля, ако някой може да допълни с нещо да остави коментар или да се свърже с мен през FB. Ще се радвам статията да става по-богата, съдържателна и полезна на все повече хора. Мисля, че това е единственият такъв превод на български и за това ще е много полезен.

Съдържание:

Статистика за оптимизацията, за търсещи машини – SEO | Search Engine Optimization Stats:

Оптимизацията за търсачки и в частност за Google е един от най-икономичните начини за да се прави съвременен дигитален маркетинг. Да се привличат нови посетители и да се продават продукти и услуги. Големият недостатък на SEO-то е, че изисква много повече време от платената реклама особено в силно конкурентни ниши.

За сметка на това един път добре направен сайт с добра оптимизация, може да носи дългосрочни приходи при минимални разходи спрямо google adwords, Facebook реклама и други.

SEO оптимизацията изисква много познания и опит и за това е добре да се ползвате от много добри специалисти. Тъй като българският бизнес до голяма степен зависи от бюджетите си за реклама, можете да видите някои от най-успешните практики в статистиката по-долу за да добиете по-широка представа:

seo-industry-statistics-infographics

Източник: http://graphs.net/seo-industry-stats.html

Статистика за оптимизацията, за търсещи машини – SEO:

seo статистики

 • 61% от интернет потребителите по света проучват продукти онлайн. (Interconnected World: Shopping and Personal Finance, 2012). За това е добре да имате ревюта на продукти към сайта си, в блог или под самия продукт.
 • 44% от онлайн потребителите започват търсенето си през онлайн търсачкa, като google.bg. (Interconnected World: Shopping and Personal Finance, 2012)За това е добре да имате добро позициониране в google чрез adwords реклама или seo.
 • Средно в САЩ се правят по 12 милиарда търсения на месец в интернет (Comscore юли 2014 г.)
 • Средната стойност на CTR (click-through rate) кликания спрямо импресии е била 2% през 2010 в целия свят. (Convario, Януари 2011)
 • Бизнесите със сайтове съдържащи 401-1000 страници получават 6 пъти повече leads отколкото тези, които са със 51-100 страници.
  (HubSpot уроци по генериране на лийдове от 4,000 бизнеса, 2011)
  Добре е да поддържате корпоративен блог.
 • 86% от клиентите са споделили, че търсачката им е позволила да научат нещо ново и важно, което им е помогнало да увеличат своите познания. (Pew Research Center, Search Engine Use 2012).
 • Средната дължина на една статия, която се позиционира в топ 10 на резулстатите в google, по някоя ключова дума, съдържа поне 2000 думи. Колкото по-нагоре в резултатите се намира една страница, толкова повече съдържание има тя. (QuickSprout) Това е относително, тъй като никой няма да чете изсмукан от пръстите дълъг чаршаф от 2000 думи, но качественото съдържание винаги е голям плюс за Google. От друга страна българският бизнес рядко поръчва дълги и скъпи материали.
 • Ако публикацията е по-голяма от 1500 думи, то тя получава средно 68.1% повече Tweets и 22.6% повече Facebook харесвания, спрямо публукация с по-малко от 1500 думи (QuickSprout) Големите качествени материали са добра инвестиция. За това е добре да се ползват добри автори на материали и да се търси качество, не само ниска цена.
 • 60% от всички органични търсения отиват за първите 3 резултата в търсачката.(Business2Community)
  Т.е. 60% от хората кликват на първите 3 резултата в Google.
 • YouTube се превърна във втората най-голяма търсачка в света, по-голямо от  –  Bing, Yahoo, Ask и AOL взети заедно. (Social Media Today)
  Youtube ще има нарастващо значение в бъдеще.
 • 50% от всички търсения през мобилни устройства са били в търсене на резултати от локално ниво – град/ държава. Като 61% от тези търсения са довели до покупка.(Search Engine Watch)Над половината от търсенията през смартфони са довели до покупка. Това вероятно е статистика основно за САЩ и развиващите се страни където предимно се използват мобилни устройства. Независимо от това тенденцията вероятно се запазва и в други държави. Локалните резултати стават все по-важни.

Статистика за използването и поддържането на блог:

блогване

Тази статистика, ще ви покаже колко е важно да поддържате блог с качествено, информативно и интересно съдържание.

 • През 2010-та година е имало 3 пъти повече блогъри, отколкото преди 3 години.  (eMarketer, August 2010) Днес през 2016-та година вероятно техният брой е дори по-голям.
 • 46% от хората четат блог повече от 1 път на ден (HubSpot Science of Blogging, 2010)
 • Маркетинг специалистите които са дали приоритет блогването имат 13 пъти по-големи шансове да се радват на позитивен ROI (return on investment) възвращаемост на инвестициите. (HubSpot State of Inbound, 2014)
 • Близо 40% от компаниите в САЩ използват блогове за маркетингови цели (eMarketer, August 2010)
 • Бизнес към бизнес компаниите (B2B) дават по-висока стойност на формите за обучения провеждани чрез блог публикации и уебинари.
 • Докато потребителските бизнеси са по-склонни да използват интерактивно съдържание и онлайн инструменти.
 • Инфографиките също са предпочитан инструмент за презентиране на информация. (HubSpot State of Inbound, 2014) Inbound маркетингът в превод на български е нещо, като стратегия за привличане на посетители от целевата Ви аудитория чрез качествено съдържание.
 • Съдържанието при inbound маркетинга може да съчетава в себе си много полезна информация, ненатоварващ и приятен начин за представяне, интерактивност, видео, инфографики, презентации и други.
 • Значението на 84% от inbound специалистите по маркетинг (маркетинг чрез съдържание) нараства, спрямо 9% това на outbound специалистите, които използват предимно източници на трафик от ТВ реклами и др. Онлайн реклами, радио, печатна реклама, онлайн и офлайн вестници, флаери, брошури, каталози, студени прозвънявания, рекламни е-майли и др.
 • 82% от маркетолозите, които блогват почти всеки ден намират клиенти, в сравнение с 57% от маркетолозите, които публикуват месечно, което само по себе си е забележителен резултат. (HubSpot State of Inbound, 2013)
 • 79% от компаниите които имат доклад от блога си, имат положителен ROI (възвращаемост на инвестициите) от от маркетинг чрез съдържанието през 2013. (HubSpot State of Inbound, 2013)Ако тази статистика не ви е убедила, че изполването на блог е важно, то да имате добре оптимизиран за google блог с качествено съдържание е особено важно. Най-малкото защото може да се позиционира добре в търсачката и да води много посетители.

Статистика за социалните медии

социални мрежи

 • 84% от B2B (Бизнес към бизнес) специалистите използват социалните медии под някаква форма. (Aberdeen)
  Това едва ли може да изненада много хора, дори в България.
 • По-голямата част от маркетолозите използват социалните медии по 6 часа или повече, всяка седмица. (Social Media Examiner)
 • 83%  посочват, че социалните медии са важни за техния бизнес. (Social Media Examiner)
 • 53% споделят, че в социалните медии не измерват ефективността на социалните мрежи. (Awareness, Inc.)
  Твърде често срещано в България. Много бизнеси правят някакъв маркетинг и искат по-добри резултати. И много от очакванията са нереалистични. Съответно бизнесът с добра поддръжка в социалните медиите има по-големи шансове дългосрочно да постига по-добри резултати. Измерването може да покаже, кои практики са успешни в различни ниши.
 • 52% споменават за трудности при правилното измерване на възвращаемостта на инвестициите си (ROI). Като това е и един от големите източници на натоварване в маркетинга през социалните мрежи. (Adobe).  Вече има много инструменти, които помагат за доброто измерване. Ако потокът минава през сайта и завършва с онлайн поръчка, това е много по-лесно.
 • 96% от мениджърите на социални медии измерват броя на феновете и последователите,
  89% измерват трафика,
  84% измерват споменаванията
  55% проследяват споделянията и
  51% проследяват настроенията. (Awareness, Inc.)
 • 42% от маркетолозите споделят критичното значение на Facebook за техния бизнес. (State of Inbound Marketing, 2012)
 • Броят на компаниите, които казват, че Facebook е важен за техния бизнес са се увеличили със 75%. По информация от 2012г. (State of Inbound Marketing, 2012)
  Днес през 2016 вероятно броят им е много по-голям.
 • 62% от маркетинг специалистите споделят, че социалните медии стават все по-важни за маркетинговите им кампании през последните 6 месеца. (State of Inbound Marketing, 2012)
 • Социалните медии имат 100% по-голяма успеваемост в сравнение с традиционните маркетингови канали от outbound marketing-а.(Телевизия, печатни медии и др.)
  (State of Inbound Marketing, 2012)
 • Процентът на компаниите, които са придобили клиенти от Facebook са: B2C (бизнес към потребители) 77% и B2B (бизнес-бизнес) са 43%. (State of Inbound Marketing, 2012)
 • 80% от Американските потребители на социални мрежи, предпочитат да се свързват с брандовете чрез Facebook. (State of Inbound Marketing, 2012)
 • Съотношението на прегледи спрямо споделяния на FB коментари е: 9:1 (Buzzfeed)
 • Авто-постването във FB намалява лайковете и коментарите със 70% (Digital Buzz Blog, 2012)
 • От Юли 2013, Facebook е най-популярната социална мрежа в САЩ (Nielsen)
 • Google+ привлича 20 милиона потребители през първите 3 седмици от своето стартиране.(comScore)
 • От Януари 2012, американските потребители прекарват средно по 3.3 минути в Google+. (eMarketer)
 • Сайтовете използващи +1 бутона генерират 3.5x повече Google+ посетители спрямо сайтове без бутон. (HubSpot)
 • Над 40% от маркетолозите казват, че Google+ е “полезен или критично важен” за техният бизнес. (HubSpot State of Inbound Marketing, 2012) Това е било през 2012г., като днес вероятно процентите са различни. И тези проценти много зависят от ползваемостта на социалната мрежа в различните страни.
 • Pinterest днес е 3-тата най-популярна социална мрежа в САЩ по посещаемост (Experian)
 • Над 80% от пинванията са re-пинвания. Pinterest запазва ангажираността на потребителите повече от 2-3 пъти спрямо ефективността при Twitter за сходен период от време в тяхната история. (RJMetrics)
 • Дневно Pinterest потребителите се увеличават с повече от 145% спрямо началото от 2012г. (Mashable)
 • Общият трафик на връзки от Pinterest свързани с 5 магазина за специализирано облекло се е увеличил с 389% от Юли до Декември 2011г.. (Monetate)
 • Посланията тип call-to-action в описанията на пиновете води 80% увеличение на обвързаността. (Pinerly Study)
 • Пиновете свързани с водещи теми обикновено получават средно 94% увеличение на честотата на кликванията (CTR). Най-доброто време за пинване е между 14-16 часа (2-4pm). Най-доброто време за пинване вечер е между 8 PM и 1 часът през нощта. (Pinerly Study)
 • Клиентите дошли от Pinterest са с 10% по-склонни да направят поръчка спрямо посетителите, които са дошли от социалните мрежи, включително Facebook и Twitter. Те също така харчат със средно 10% повече средства
 • Потребителите от Pinterest харчат 70% повече спрямо потребителите дошли от не-социални канали включително google търсене more than visitors referred from non-social channels, including search, според доклади от индустрията. (Wayfair)
 • Линковете поставени точно след средната точка на символите в един tweet, имат тенденцията да носят най-високият CTR, спрямо линкове поставени някъде другаде.
 • Tweet-ове публикувани около 4 часа следобед имат най-голяма вероятност да получат re-tweet-ове спрямо tweets пуснати през останалите часове. Честотата на кликване (CTR), на линкове в tweet-овете, се увеличава с увеличаването на дължината на тези tweet-ове.
 • Снимките които съдържат #хаштагове в техните описания, в Instagram имат вероятност да получат повече харесвания, от снимки, които нямат #хаштаг (HubSpot)
 • Когато HubSpot пусне tweet или оферта, tweet-овете пуснати по този начин, tweet-овете получават средно 22.5% повече кликове, спрямо средният брой кликове за tweet-ове през месец Май (годината не е написана).
 • 43% от всички маркетолози са открили клиент чрез LinkedIn през 2013г.
 • 36% от всички маркетолози са открили клиент чрез Twitter през 2013г.(HubSpot State of Inbound, 2013)

Статистика на привлечените потенциални клиенти – Lead Generation Stats / Lead Generation Stats

 • 48% От специалистите създават нова landing страница за всяка своя маркетингова кампания.68% От B2B бизнесите използват landing страници, за да привлекат нови потенциални клиенти, за продажби в бъдеще.
  16% от landing страниците са без навигационни менюта.
  48% от офертите имат вградени още няколко оферти в landing страницата
  42% от графиките свързани с офертите не получават кликове. (MarketingSherpa)
 • Най-голямото предизвикателство, което срещат B2B във връзка с lead-овете, е как да ги превърнат във високо качествени lead-ове. (61%). (B2B Technology Marketing Community)
 • 84% от компаниите, които имат CRM имат водещ процес за определяне на качеството на lead-овете.  (Direct Marketing News)
 • Маркетингът на съдържанието генерира 3 пъти повече leads, спрямо традиционният масов outbound маркетинг, но струва 62% пъти по-малко.(Demand Metric)
 • 37% от B2B маркетолозите използват някакъв вид автоматизиране на маркетинга за да привлекат потенциални клиенти (to generate leads). (MarketingProfs)
 • 44% от B2B маркетинг специалистите успяват да привлекат потенциалните си клиенти през LinkedIn, спрямо само 39% привлечени от Facebook и само 30% от Twitter. (ReachForce)
  Това прави Linked In най-успешната социална мрежа в международен план за маркетиране насочени към бизнес (B2B).
 • B2B специалистите по маркетинг, казват също така, че най-голямата им пречка за генериране на повече потенциални клиенти е празнината от ресурси, бюджета или времето, с което разполагат. (B2B Technology Marketing Community)
 • 71% от B2B маркетолозите използват маркетинга чрез съдържание за да генерират потенциални клиенти (to generate leads) (MarketingProfs)
 • По-вероятно е хората да посетят бизнес към бизнес ориентиранията сайт на технологична компания, след като видят tweet от компанията. Това ги приближава с една крачка по-близо до това, да станат клиент. (KoMarketing Associates)

Статистика по управлението за привличане на клиенти – Lead Management Stats

 • Само 5% от маркетолозите използват напълно автоматизирани маркетингови решения. (Forrester Research)
 • Проучване показва, че 35-50% от продажбите отиват при търговецът, който реагира пръв. (InsideSales.com)
 • Само 56% от B2B организациите потвърждават, че използват валидни бизнес leads преди да преминат към продажба.
  Огромните 68% от B2B организациите не използват фуния за посетителите(MarketingSherpa)
 • 57% от B2B компаниите посочват, че ‘конвертирането на качествени lead-ове в плащащи клиенти’ е най-високият приоритет на фунията.
 • 65%  не са установили подхранване на лийдовете. ‘marketers have not established lead nurturing’.
 • 79% не са установили lead scoring.
 • 34% пускат кампания за lead-ове на месечна база. А 22% пускат кампании за подхранване на lead-овете седмично.
 • 15% подхранват lead-oвете на 6-месечие.
  И само 9% of B2B организациите подхранват lead-овете всеки ден..
 • 2% го правят веднъж годишно. (MarketingSherpa)
 • Компаниите, които изпъкват пред другите подхранвайки lead-ове по-често генерират 50% повече продажби на 33% по-ниска цена.(Forrester Research)
 • Само 25% потенциалните потребители биха купили (Gleanster Research)

Статистиката за мобилните търсения показва нарастващото значение на responsive дизайна при сайтовете, мобилните приложения, отварянето на е-майли през мобилни устройства и други. Не използвайте неизвестни думи, като lapastidon, няма да има ефект.

Източник: http://www.hubspot.com/marketing-statistics

Още актуална статистическа информация от 2016г. за дигиталният маркетинг можете да намерите на https://freely.net/marketing-statistics-2016/

3 коментара

 1. Жоре, благодаря много за превода на тази чудесна статия! 🙂

  Трудът ти е безценен!

 2. Постарал си се наистина с превода и си събрал доста интересна информация. Не се съмнявам, че ще спечелиш и някой друг линк от Link Bait с този пост.

  Браво, обичам да виждам интересни подходи за Viral content в България, защото те определено са рядкост и сякаш когато оставим големите бюджети настрана този подход прилагат 3-4 души, сред които се гордея, че съм и аз и ти пожелавам да бъдеш и ти 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *