Безсъние и проблеми със съня – Flux и Iris за по-добър сън

Ако седите до късно пред компютъра вероятно имате проблеми със съня. Същото може да се случи и ако гледате в смарфона си или просто седите пред лаптопа. Тези действия могат да доведат с голяма вероятност до проблеми със запиването и безсъние.

От 2 дни използвам програмата Iris (download link) и съм много доволен. Използвам Iris lite версията с по-малко настройки, защото е по-лека, зарежда ми по-бързо и по-лесно се ориентирам в нея. Тя е българско творение и на мен ми е от изключителна полза. Направих няколко теста на програмата и в момента докато пиша я ползвам.

Авторът на програмата е Даниел Георгиев. Той има много хубава и полезна статията за очите – Как да пазим очите си от компютъра?

Безсъние

Тази статия е за всички, които поради една или друга причина страдат или са страдали от безсъние. А също така и за всички, които имат или са имали проблеми със съня. Вярвам, че в англоезичната статия има смисъл поради една много проста причина.

Фармацевтичните компании произвеждат хапчета мелатонин за по-добър сън. Като хората търсят различни лекарства, седативи и други лекове. Разбира се, лекарствата срещу безсъние временно помагат, но не премахват причината.

Мелатонина се продава без рецепта и по принцип се произвежда по естествен път от човешкия организъм. Именно той е основното вещество, което се произвежда от човешкото тяло, за да може човек да заспи.

Билки за по-добър сън

Билките са още едно средство за заспиване познато от древността. Ако не ви се прави чай за сън, можете да си вземете таблетки. Някои хора се обръщат към по-модерни методи, като йога и медитация. Всички те са алтернативен лек за спокоен. Но те лекуват симптомите, а не причината.

Синята светлина и проблемите със съня

Вероятно не знаете, но смарфонът ви излъчва ярка синя светлина. Тя ви позволява да четете, това, което е на екрана, дори през най-светлите части на деня. Но тази светлина не се самоизключва или намалява през различните часове. Тя свети постоянно, не само от екрана на смарфона, но също така и от телевизора.

Проблемът е, че тази светлина имитира слънчевата и докато я гледате през нощта, кара мозъка да мисли, че е все още ден. По този начин организма не произвежда достатъчно мелатонин, за да заспите по-лесно. Поради тази причина повечето експерти препоръчват да се стои до късно пред монитора.

Мелатонинът се произвежда от малък орган в мозъка наречен епифиза, няколко часа преди времето за сън. Всъщност не е ясно точно колко време трябва да измине, между сигнала за произвеждане и неговото производство.

Развитието на въпросът – защо синята светлина на мобилните устройства поддържа хората будни е довело до откриването на фотоклетка наричана Melanopsin. Меланопсинът е бил открит в ганглионовите клетки на ретината, които са чувствителни към синята светлина. Експериментални проучвания са открили, че хората използващи мобилни устройства имат по-често проблеми с безсънието.

Младите хора и особено тинейджърите са по чувствителнни към синята светлина, отколкото възрастните. Това е така защото тъй наречения циркаден ритъм естествено се пренасочва по време на тинейджърските години. Това кара тинейджърите да се усещат по-будни до по-късно през нощта. Гледането на телевизия или играенето на игри може да доведе до липса на сънливост за 1-2 часа.

Какво можете да направите?

На първо място, можете да ограничите времето пред PC-то. По възможност поне 2 часа преди лягане. Това, което аз ползвам е българската програма Iris. 

Iris

Програмата променя цвета на монитора към късните часове на деня, като го прави приятно розовIris има различни настройки за затъмняване на екрана, регулиране на осветеността и цвета. Това позволява създаването на една изключително благоприятна светлина за очите в късните часове на деня!

Има и друга програма наречена Flux

При мен и двете програми проработиха, когато си инсталирах драйверите за видео картата. Така че, ако не Ви се променя осветеността на монитора или цветовете му, има голяма вероятност да е поради не инсталирани драйвери на видеокартата.

Програмата Flux

Също така, можете да свалите app с името f.lux (https://justgetflux.com/), който регулира цвета на дисплея спрямо часа през деня – топла светлина през нощта и по-ярка през деня – и прекъсва излъчването на синя светлина. F.Lux има версии и за Mac, Linux iPhone / iPad Android .

Снимка на програмата F.lux

осветеност на екрана

 

Настройки на програмата F.lux

F.lux настройки

 

Има възможност програмата да се настрои да работи за София

F.lux локация

Източник на статията: http://www.collective-evolution.com/2016/05/21/how-smartphone-light-affects-your-brain-body-infographic/

Iris за почивка на очите

На първо място за мен най-голямата полза от Iris е в способността й осветеността. Ако мониторът ви е с евтина матрица тип TN или друга, най-вероятно трепти. Това може да доведе до главоболие и умора. Тъй като човешкото око не улавя тези трептения, можете да направите видео със смартфон например:

При по-ниска осветеност, направена от копчетата на монитора, трептенето се увеличава. След това ме болят очи и глава. Все неприятни неща и намалена работоспособност. Това, което прави програмата Iris, е да регулира осветеността Софтуерно, при което тя хардуерно може да е на 100%.

Много от новите монитори и вероятно телевизори са по-вредни за очите от стари модели. Една супер подробна и изчерпателна статия по този въпрос, можете да намерите на сайта на retropcmania.com/2012/11/: Трептенето на дисплея в следствие на ШИМ – безотговорност на производителя или технологична неизбежност?

Ирис при безсъние

 

Накратко, много монитори произвеждат с матрица, която кара дисплея да трепти. А при настройка от копчетата за по-слаба осветеност през нощта, трептенията стават по-бързи. На видеото ясно може да се видят трептенията при по-слаба осветеност.

Мониторите, които са с матрица щадяща очите нямат този проблем. Всички с матрица, която не е IPS или VA, най-вероятно трептят при по-ниска осветеност. Същото може да се отнася и за вашия смартфон.

Допълнително синята ветлина влияе на възприятието на човек за ден и нощ. IRIS може да регулира цвета на дисплея, осветеността, затъмняването на образа и други. Това може да създаде по-добър комфорт на очите. За хората, които искат да запазят нормалния цвят на дисплея, програмата има разширени опции за това.

От настройките можете да регулирате:

 • Brightness: Осветеността
 • Color temperature: Цвета на екрана от по-розово-червеникав до по-бяло-синкав
 • Night color: Нещо подобно на цвета на екрана (още го разучавам)
 • Brightness (в първото меню с настройки): затъмняване на екрана.

Следва продължение и обновяване на статията.

1 коментар

 1. Доста подробна и задълбочена статия. Браво за труда. Аз искам да вметна някой дребни поправки относно мониторите. Понеже имам опита на човек, който почти 20 години е управител и продава употребявана техника в Интерсервиз-20, искам да направя няколко уточнения.

  Мониторите без ШИМ не зависят от матрицата. ШИМ се появява при използване на нискокачествена подсветка. Т.е. един монитор може да бъде с добра IPS матрица, но с кофти подсветка и съответно да трепти. Обратното също е валидно. Дисплея на лаптопа или монитора може да е с TN технология, но ако подсветката е на ниво, няма да се забелязва трептене. При нас в Интерсервиз-20 доста често имаме монитори втора употреба от висок клас и смея да твърдя, че повечето от тях са по-полезни за здравето и очите от доста нови модели. Хайде с рекламата до тук ?

  Друго с което мога да бъде полезен е един трик, който се надявам да бъде в полза на хората, които така или иначе вече са си купили монитор и забелязват трептенето от ШИМ. При повечето модели дори с кофти подсветка ШИМ трептене не се забелязва над 80-90% осветеност. За това изпържвате хардуерно яркостта до ниво, при което вече няма трептене, ако е нужно дори до 100%. Правите го от настройките на монитора. После връщате яркостта софтуерно до нива, при които е комфортно за работа. В зависимост от видео картата ползвате Amd catalyst control center или NVIDIA nView. И на двете места има софтуерна настройка, с която да върнете яркостта в нормални граници, без да ви пържи очите. Щом IRIS има настройка, може да го направите и от там.

  Но при тези ситуации има едно голямо НО. Ако ги направите всички тези трикове, има опасност монитора вече да не предава реалния цвят. А това е доста важно за хора, занимаващи се с дизайн, предпечат, фотография, мултимедия, 3D анимация и т.н. Повечето от тях правят хардуерна калибрация на монитора няколко пъти в годината, и тези номерца против ШИМ само ще им попречат.

  За това с риск да се повторя ще кажа, че най-най-важното е в самото начало да се спрем на качествен монитор или лаптоп с професионална матрица /за предпочитане IPS и нейните вариации/ плюс качествена подсветка, така че да няма трептене ако ще и при 0% яркост.

  Малко се отплеснах, но дано съм полезен при избора на монитор или лаптоп дисплей за комфортна работа и добро зрение.
  Поздрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.