Топ 20 на най-добрите SEO добавки за Chrome

Ако сте се занимавали или интересували от интернет маркетинг за повече от пет минути, ще знаете, че оптимизацията за търсачки е от изключителна важност в това направление.

Повече от 97% от хората придобиват информация и научават подробности за локален бизнес или компания посредством интернет, а не по друг начин.

Както знаем, в Google дневно се извършват около 90% общо от всички заявки в търсачките. Съответно, за един маркетолог е много лесно да се изгуби в информационното поле, докато се опитва да анализира данните, от които има нужда в сферата, която проучва.

За щастие, когато става дума за подобряването на SEO състоянието на Вашия сайт и оптимизация на времето, което отделяте за този процес, идват на помощ добавки за Chrome браузъра, които ще Ви бъдат от изключителна полза.

В случая, за да Ви помогнем да се ориентирате в големия избор от добавки за Chrome, ще се спрем на 20-те от нашите любими и ефективни аддони, които ще оптимизират процеса на Вашата работа. Повечето от долуизброените са съвместими както с FireFox, така и със Safari. Всъщност, ако ползвате някой от полулярните браузъри, те имат добавки, чието инсталиране позволява да може да се възползвате от всички добавки, предназначени за Хром. Например, за Опера, аддона се казва Install Chrome Extensions.

1. MozBar

MozBar позволява на потребителите да проверяват различни SEO метрики за даден сайт само чрез един клик в браузъра. Това включва експортиране на SERP резултатите в CRV файл, както и други видове анализи. Платената версия включва анализ на трудността на ключовите думи, до колко е оптимизирана дадена страница и подробни SERP метрики.

2. Keywords Everywhere

Keywords Everywhere е добавка, която показва информация за ключовите думи в три направления: месечни търсения, цена на клик, конкуренция в Google Ads. С инсталирането на тази добавка ще спестите много време при анализ на ключовите думи и конкуренцията без да е нужно непрекъснато да натискате Back бутона, за да видите резултатите.

3. Similar Web

Тази добавка предоставя ключови метрики за посещаемостта на даден сайт само с един клик. Similar Web е популярен аддон, който ще е от полза на тези, които търсят нови и ефективни SEO стратегии, както и на тези, които са заинтересовани от анализа на различни трендове в конкретна пазарна ниша.

4. Redirect Path

Популярното подчертаване на неправилно изписани думи в познатия ни MS Word има SEO аналог – Redirect Path. Този екстеншън също така маркира 301, 302, 404, 500 статус кодове (HTTP), мета и JavaScript редиректи, засичайки потенциални проблеми. Показва още HTTP хедъри и IP адреси на сървъра.

5. SEO Meta in 1 Click

SEO Meta in 1 Click показва всички мета тагове и основната SEO информация за дадена страница само с един клик. Това включва дължината на тайтъл таговете, мета описанията и броя на изображения без алт тагове.

6. BuzzSumo

Ако искате да траквате резултатите от кампаниите си в социалните мрежи, това е Вашата добавка. Чрез BuzzSumo можете лесно и бързо да проверявате кои са най-споделяните и най-добре представящите се страници от Вашия сайт в социалните медии. Удобен и ефективен метод за вземане на бъдещи SEO решения.

7. Hunter

Hunter Ви улеснява в намирането на контактна информация директно чрез браузъра. Процесът, още наричан “Domain Search”, е достъпен чрез кликането на иконка в Chromе, което Ви предоставя достъп до всички email адреси, които се асоциират с конкретния домейн.

8. Mangools

С помощта на Mangools можете да проверите силата на даден сайт, посредством SEO метриките, които Ви предоставя добавката. Данните се извличат от добре познатите Moz и Majestic. Платената версия включва “Google SERP on steroids”, която ще Ви помогне в анализирането на беклинковете и целевите ключови думи.

9. Google Trends

Google Trends е част от Google сърч конзолата, която представлява набор от инструменти за успешното интегриране и класиране на даден сайт в екосистемата на търсачката. Google трендовете предоставят полезна информация под формата на графика, която може да Ви бъде от голяма полза в повишаването на SEO ефективността на Вашия сайт.

10. SEOquake

SEOquake е една от най-богатите откъм съдържание добавки. Съдържа повечето важни метрики. Може да анализира SERP-а и да се експортнат резултатите в CSV формат. Показва трудността на ключовите думи, дава пълен репорт на вътрешните и външните линкове, може да направи SEO одит и още много други анализи.

11. Serpstat

Използвайки Serpstat, можете мигновено да проверите SEO състоянието както на Вашия сайт, така и на конкурентите Ви. След един клик на иконката в браузъра, ще можете да разгледате важни SEO метрики за даден домейн като: onpage параметри, анализ на домейна, анализ на страницата.

12. Ahrefs

Чрез SEO toolbar-a, който ahrefs предлага, имате възможността да изследвате стойностите на даден сайт, както и линк профила му. На база на този анализ можете да откриете нови ключови думи, по които не се класирате или да подобрите общия SEO профил на Вашия сайт.

13. Check My Links

С красноречивото си наименование, Check My Links предоставя функционалността за сканиране на Вашия сайт за счупени линкове. Един доста времеспестяващ инструмент, когато имате работа със сайтове с огромен обем от страници. Добавката проверява дали всички линкове са работещи, както и Ви уведомява за счупени такива.

14. NinjaOutreach Lite

Безплатният екстеншън на NinjaOutreach добавя възможността Вашия браузър да извлича по-подробни стойности за даден сайт. В това число, различни SEO параметри като: URL адреси, тайтъл тагове, мета описания, линкове, последователи в социалните мрежи, както и техники за монетизиране.

15. Page Speed Insights by Google

Част от екосистемата на Google, този безплатен инструмент Ви позволява да проверите скоростта на зареждане на даден сайт в мобилната и десктоп версията. След като инструментът завърши проверката, Ви връща полезна информация, която, ако използвате правилно, ще повишите скоростта на зареждане на Вашия сайт.

16. Woorank

  • Цена: безплатен trial, $49/месец, $149/месец
  • Chrome Extension

Woorank е инструмент за анализ на сайтове, подобен на Page Speed Insights, предоставящ на потребителите съвети за подобряване на техните сайтове. Добавката предоставя подробен отчет за видимостта на сайта, представянето му в социалните мрежи и други метрики, които ще са Ви от помощ, за подобряване на общите показатели на Вашия сайт.

17. NoFollow

Този аддон Ви позволява бързо и лесно да установите дали определен линк е маркиран с атрибут nofollow, UGC или Sponsored, без да се ровите в HTML кода на страницата, в която се намира линка. Това може да Ви помогне с анализа на вътрешните връзки във Вашия сайт, но  също така и при анализ на конкурентни сайтове или такива, от които желаете да придобиете линк.

Съветваме ви да тествате и българската добавка на Cloxy – Strike Out Nofollow Links, която по нищо не отстъпва на популярния си събрат.

18. Impactana

Impactana представлява toolbar, който визуализира две полезни метрики направо в браузъра Ви. “Buzz”, която анализира съдържанието Ви в социалните медии, което е най-подходящо за Вашата аудитория. “Impact” анализира ангажираността на Вашите потребители, а именно: кликове, коментари, споделяния и други.

19. BuzzStream

BuzzStream позволява на маркетьорите да организират и извършват outreach кампании, съобразни с техните бизнес цели и ниши. Добавката спомага за изграждането на нови линкове, промотиране на съдържание, както и установяване на връзка с различни инфлуенсъри в определена сфера. 

20. Screaming Frog SEO Spider

Screaming Frog SEO Spider е мощен инструмент, който ще Ви помогне в обхождането на даден сайт и анализирането на множество проблеми, свързани със структурата му, както и различни аспекти от onpage елементите, които липсват или има проблеми с тях. Това включва: откриване на дублирано съдържание, счупени линкове, неправилно описани каноникъл релации и още много други.

Гореописаните добавки са внимателно подбрани и със сигурност ще улеснят ежедневния Ви процес по анализ на потребителско поведение, onpage и offpage фактори, както и множество други елементи, които са част от оптимизацията на сайта. 

Ако Вашата любима добавка не присъства в този своеобразен списък, ще се радваме да я споделите с нас в коментарите и да опишете какви са нейните предимства.

Източник: blog.hubspot.com

1 коментар

  1. Пропуснали сте много важна и използвана приставка – Majestic Backlink Analyzer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.