Над 20 супер полезни seo инструмента и трикове за проучване на думи, за google

 

Статията може да е полезна на всеки, който иска да се научи да проучва думи за google и да работи това. С техниките и инструментите в тази статия, ще можете да намирате много думи, теми, синоними и др.

В България няма голямо търсене на seo специалисти (обяви има много, но не всички наемат специалисти). От друга страна много seo-та не работят само на българският пазар.

Можете да търсите проекти за keyword research в upwork например. Това е групата на българските freelancer-и във FB, която също може да ви е полезна. А, как да бъдете успешни в upwork, можете да разберете от:

Видеото на един от най-успешните фрийлансъри в Upwork

Ако нещо не Ви достига при оптимизацията на сайта, вижте какво търсят хората!

 • 1. Проучете думите преди да напишете заглавието на статията си
 • 2. Имате нов сайт и не можете да го позиционирате добре в търсачката
 • 3. Проверете кои ключови фрази докарват посещения на вашите конкуренти със Semrush
 • Или 3.1 Serpsat
 • 3.2 Google keyword planner
 • 4. Google keyword planner – проучване на думи и домейн
 • 5. Проучете не само точните търсения, но и сходни по теми
 • 6. Хвърлете се на гребена на вълната с новите търсения в Google Trends
 • 7. Избягвайте използването на едни и същи думи
 • 8. Използвайте предложенията на Google за търсене по кл. думи
 • 9. Използвайте специфични неща в заглавието, като годината например
 • 10. Още идеи
 • 11. Ubersuggest, за да не записвате всичко на ръка
 • 12. Интересът към основните думи, теми и търсения
 • 13. Латентно и семантично индексирани ключови думи за оптимизация
 • 14. Използване на Latent Semantic Indexing и синоними за намиране на още теми и думи
 • 14.1 The saurus
 • 15. Намерете въпроси, които имат нужда от отговори
 • 16. Използване на аларма за нови думи използвани от конкурентите Ви!
 • 17. Намиране на думите, по които не се класирате в Google ,а конкурента Ви се класира.
 • 18. Тестово търсене по дума, преди да създадете съдържание
 • 19. Запознайте се с Keywords Everywhere
 • 20. Използвайте answerthepublic.com,
 • 21. Безплатните инструменти Keywordshitter и keywordshitterpro
 • 22. Много търсачки – един инструмент – Soovle

Ако оптимизирате сайт, можете да използвате думите за да направите по-добра структура на сайта и по-полезен за посетителите текст. Това се прави със семантично ядро, за което ще стане дума в някоя от следващите статии. Има видео уроци на софтуерният университет, но не знам защо са ги направили леко скрити в момента. И не знам дали е ОК да ги пускам в статията.

Приятно четене 🙂

Всеки добър специалист знае, че

Правилните ключови думи водят до успех

А до тях се стига чрез Keyword Research Tips and tricks

Точките съдържа огромно количество, полезна информация за техники, инструменти и други. Има платени и безплатни инструменти. Познати и не толкова познати съкровища!

1.Проучете думите преди да напишете заглавието на статията си

Това не е нещо ново, но защо е важно?

Заглавието е един от основните фактори при оптимизацията на всеки един пост за по-доброто му позициониране в търсачката. Т.е. всяка една публикация, статия, материал, новина. Съдържанието също има голямо значение и е добре то да е съобразено с това, което хората търсят. Ако съответно хората харесат статията, може да я споделят в социалните мрежи и да получите още повече посетители на сайта си. Същото се отнася за интернет магазини и нови продукти, приложения, app-ове и т.н.

Ако не направите проучване на кл. фрази, много по-трудно ще създадете съдържание с полезна информация, която хората търсят. Аз харесвам просто да седна да пиша и да се получи чудесен материал, но за да се позиционира той добре в google, е добре да се направи много добро проучване на кл. думи. Как да направите това?

Какво точно е Keyword Research ще научите в следващите точки.

При привличащо окото заглавие, при интерес от хората, можете да получите много повече посещения. Проучването, може да ви помогне не само да намерите това, което хората търсят, но и да намерите много други неща, които те търсят и да се възползвате от това!

2. Имате нов сайт и не можете да го позиционирате добре в търсачката

Заложете на търсения, които имат ниска конкуренция и поне минимално обем.

Всеки нов сайт се позиционира по-трудно в търсачката на google. Ако се опитате да го позиционирате по конкурентни ключови думи, като ‘лаптопи’, ‘дрехи’, ‘смартфони’ и други, това може да се окаже доста обезкуражаващо.

Вместо това, може да се направи едно добро проучване на търсенията, които правят потребителите и да се заложи на по-слабо конкурентни фрази.

Добрата новина е, че можете да създадете супер готин и интересен материал. Нещо със супер яко заглавие, което да привлича и супер полезна информация. А след това, просто да го споделите във FB. Това не е оптимизация за google, но също е от полза.

Най-вероятно в самото начало ще е супер трудно да се позиционирате в търсачката, но след 5-10-20 добре написани материала, това може да е факт. Ако пишете за слабо конкурентни фрази, може да е и с първият Ви материал.

От опит мога да кажа, че това е възможно! На сайт без никаква предварителна оптимизация добре написан материал, по слабо конкурентни думи, може да излезе в топ 5 на google в рамките на няколко часа!

3. Проверете кои ключови фрази докарват посещения на вашите конкуренти със Semrush

След това можете да направите супер качествен материал, за това, което хората търсят и да вземете от този трафик.

Няма ли да е супер добре да можете да видите, по кои думи вашите конкуренти са супер добре позиционирани? Има начин как да разберете точно това!

Можете да използвате semrush.com, който е един от най-мощните инструменти за проучване на кл. думи и конкурентни сайтове в света! За това е и скъпо платен, но за учебни цели и малки проучвания може да бъде идеален. (код за афилиейт – който иска да го ползва –  2016107124)

Големият му недостатък е, че работи главно с големи сайтове и в по-малките ниши може да не ви даде добра информация. И няма опция за позициите за България, тъй като вероятно сме малък пазар.

Използва се от едни от най-добрите seo специалисти.

(Изтрил съм домейна от етични съображения)

Просто добавяте домейна на конкурента и оставяте semrush да си свърши работата. Изключително полезен е, ако работите на чужди пазари или със средни и по-големи клиенти.

След няколко кликвания и скролване, можете да намерите позициите на сайта по органични резултати от google.

След още един клик, на KD в черното квадратче, можете да подредите ключовите думи по трудност.

След подреждане на търсенията по най-слабо конкурентни, можете да видите тези от тях с най-голям обем в червено. И позициите на които излиза сайта в резултатите. По-точно някоя от страниците на сайта.

3.1 Serpsat

Друг супер полезен инструмент е serpstat.com. Той е много по-добре пригоден за българският пазар и в него можете да търсите по същият начин – по домейн и по кл. дума.

Serp stat също има опция за безплатно ползване, като SemRush.

Ето един пример:

Търсенето по шофьорски курсове дава следните резултати:

С няколко кликвания, както е показано на снимката:

Можете да откриете и резултати за думите с най-ниска конкуренция:

4. Google keyword planner

В Google keyword planner след търсене по ‘шофьорски курсове’

И подреждане по най-ниско конкурентни думи излизат следните резултати:

Ако ви показва всякакви несвързани думи и фрази (както ми показваше и на мен) , можете да ползвате тази опция (от лявото меню):

Можете да въведете домейн и вътрешна страница в полето за търсене. А google adwords keyword planner, ще ви изведе теми и кл. думи, по които ще можете да видите брой търсения и цена на клик. Както и сезонни стойности. Това е изключително полезно за проучване на думите на конкуренцията. Но не и на тяхното класиране.

Търсенето по вътрешна страница, ще ви даде много точно инфо за думи във тази страница.

Как се използва keyword planner на Google, можете да видите в това видео на Google Adwords:

5. Проучете не само точните търсения, но и сходните по теми

Google е вече много по-умен в разбирането на връзките между думите. Например ‘шофьорски курсове’ и ‘курсове за шофьори’ са доста сходни фрази по смисъл.

Както се вижда в резултатите от google, на много от тях, липсва едната от думите, която се търси. Това значи, че търсачката разбира добре сходството между думите. Това е много добре за seo-то.

За това, мислете най-вече за всякакви сходни търсения подобни на основното. Не е нужно страницата да съдържа само и единствено една и съща дума. Можете да направите подзаглавия по няколко различни теми, които интересуват потребителите Ви!

Идеята е с тези думи, фрази и теми да създадете супер добро съдържание полезно на посетителите Ви. Ако съдържанието не е толкова добро, то пак ще се класира в резултатите, но по-трудно ще задържа посетители в морето от информация.

6. Хвърлете се на гребена на вълната с Google Trends

Това са тези, които ще добиват популярност и ще Ви носят повече трафик.

Използвайте google.bg/trends/ с малко повече настройки и можете да откриете следващият голям бум!

Открийте още сходни теми с google trends:

При търсене на почивки в Гърция (последните 5 години) излизат следните сходни теми:

7. Избягвайте използването на едни и същи думи

В използването на едни и същи думи 1-2-3 пъти няма нищо лошо. Просто можете да използвате малко по-разнообразни. Това, че една дума може да се търси супер много не значи, че ако използвате само нея, ще се класира добре в резултатите. Както и с примера по-горе с шофьорските курсове, където някои от думите липсваха в текста.

Можете да използвате сходните търсения на Google!

Те ще Ви помогнат да обогатите кл. фрази, които използвате, ще ви покажат сходните търсения и всичко това директно от google! Нали е чудесно! 🙂

При search на думата ‘лаптопи’ най-долу на страницата с резултати, можете да намерите сходните търсения, за тази дума:

Още един супер трик е да използвате допълнително търсене по фраза от сродните на снимката. Например при търсене на ‘лаптопи втора ръка’ google ще Ви даде следните допълнителни резултати напълно безплатно:

Ако искате да съберете повече кл. думи и фрази, използвайте тези трикове по няколко пъти и тествайте. Това е една от най-добрите методики за проучване на ключови фрази за целите на seo.

8. Използвайте предложенията на Google за търсения по кл. думи

Можете да използвате най-актуалните предложения на търсачката по следния начин:

(сродните търсения на снимката са само информативно за допълнителни идеи за автоматично търсене към тази точка).

9. Използвайте специфични неща в заглавието, като годината например

Ако искате да рекламирате Нова година 2017 например би било добре да я включите в заглавието и съдържанието на статията.

10. Още идеи за търсения

Как да направя кафе -> като изтриете ‘направя’ се получава следния резултат:

По този начин можете да експериментирате и да събирате много предложения за ключови думи. Това ще ви помогне да си направите максимално богато семантично ядро.

11. Ubersuggest, за да не записвате всичко на ръка

За да си спестите дългото ръчно записване на предложения, можете да използвате супер готиният инструмент Ubersuggest, който Ви изкарва много елегантно и добре подредено думи от търсения.

Приложението работи със autocomplete suggestions на Bing. Т.е. с предложенията на Bing. Търсачката има много по-слаба ползваемост от тази на google към момента, но приложението може да даде доста добре подредена информация:

За момента търсенията от България са малко или никакви, така че можете да използвате този способ предимно за американският пазар. А също и за други англоезични държави. Може би и на испански, който е доста разпространен и в САЩ.

Просто въведете вашето търсене и вижте резултатите:

ubersuggest

Думите са подредени по азбучен ред в края на търсенето.

12-13. Интересът към основните думи, теми и търсения

Използвайки в заглавията теми за някои от търсенията, като например:

“как да си гледам на кафе” (от предложението на снимката по-горе) или ‘как да си приготвим зелено кафе’, ще можете по-точно да отговорите на търсенията в търсачката. Така по-добре да се позиционирате в google използвайки тази seo техника.

14. Използване на Latent Semantic Indexing и синоними за намиране на още теми и думи

Оригинално на английски език е -> Start generating Latent Semantic Indexing (LSI) Keywords for your SEO needs’ -> http://lsigraph.com/

 • Латентно и семантично индексирани ключови думи за оптимизация
 • Този безплатен инструмент Ви дава тази възможност.

Пример:
При въвеждане на ‘search engine optimization’, този инструмент генерира този списък с предложения за теми:

Синонимите са думи, които най-просто казано означават същото, което и основната дума.

Този чудесен keyword generator (генератор на кл. думи)  работи успешно и с фрази на различни езици, включително български и испански!

Можете да намерите още много синоними на английски, испански и други поддържани езици (за съжаление няма български все още) с този инструмент:

14.1 The saurus

Сайтът thesaurus.com може да Ви предложи още много синоними!

15. Намиране на въпроси, които имат нужда от отговори

След това можете да създадете статии, които дават отговорят на тези теми!

За англоезичния пазар, може да Ви помогне Quora.com

Можете да търсите по ‘keyword research’ и да получите списъкът с въпроси показан на снимката. Това става с настройка за показване само на въпроси и предпочитаната от мен настройка за въпроси от последния месец.

Така можете да откриете много свежи и пресни, като новородена тема въпроси, на които никой още не е отговорил. А вие да сте първите. Разбира се, можете да проверите в google дали вече някой не е отговорил.

При всички положения, Quora има много възможности за търсене на теми и може да бъде от огромна полза на seo специалистите. Ако намерите допълнителни приложения, за които не съм се сетил, можете да ми ги пратите, ако искате 🙂

16. Използване на аларма, за нови думи използвани от конкурентите Ви!

Наблюдаването на конкурентите Ви, може да ви помогне да наблюдавате от близо, по кои думи излизат на предни позиции. Това ще Ви даде още една много добра възможност да следите тяхната маркетингова стратегия.

Така всяка нова тема изплуваща към първа страница на google, ще Ви посочва действия seo стратегията на вашите конкуренти. Това е безценно, да наблюдавате конкуренцията и да можете лесно да виждате какво прави тя.

Ahrefs разполага с такава опция. Ahrefs е платен инструмент и струва 99$/месец, но има опция за 7$ за 7 дни! Може да изпрати e-mail със всички нови думи, които е открил, че конкуренцията Ви използва. Настройката се прави от:

Alerts > New keywords > Add alert > enter competitor’s domain > set report frequency > Add

17. Намиране на думите, по които не се класирате в Google ,а конкурента Ви се класира.

Това можете да направите чрез ahrefs доклад, в Ahrefs Site Explorer под име “content gaps”

Site Explorer > Enter domain > search > Organic search > Content gaps > Enter competitor domains > Show keywords

18. Тестово търсене по дума, преди да създадете съдържание

Добре е да направите едно търсене по вашата дума в google, преди да започнете да оптимизирате по нея.

These days you can even search for flights without leaving Google!

cheap-flights2

Понякога цялата главна страница с резултати на google, може да е пълна с реклами. Това може да се промени, ако използвате приложение за блокиране на реклами, но едва ли повечето потребители го правят.

Тогава дори да сте на 1-во място, може страницата Ви просто да не се вижда в резултатите от пръв поглед.

Вижте какво излиза при търсене на “евтини хотели в София”:

Ако потербителите търсят през мобилно устройство, е възможно да видят само реклами на пръв поглед!

19. Запознайте се с ‘Keywords Everywhere’ и ще виждате Keywords Everywhere 🙂

Това е едно супер интересно приложение за Chrome, което ще ви помогне да виждате повече информация при всяко търсене. То показва месечните и цената на клик за реклами!

За съжаление, както е видно от снимката, приложението не работи с кирилица! Можете да си го инсталирате от тук.

Показва search volumes и цената на клик за реклама в google adwords CPC (cost per click). Ако искате да рекламирате и не знаете нищо за рекламата в google, можете да прочетете тази статия – Най-важното за вашата google adwords search реклама в 10 мин.

Keywords Everywhere Ви дава информация и към сродните търсения:

Има настройки за работа с:

 • GoogleAnalytics
 • GoogleWebmaster
 • GoogleSearch
 • GoogleTrends
 • Ubersuggest.io
 • Majestic
 • Moz
 • Answerthepublic
 • Soovle
 • Keywordshitter

20. Използвайте answerthepublic.com,

за да намерите още предложения за търсения и много други! Сайта дава много възможности, плюс интерактивно дърво и просто вижте 🙂

 

 

Като Ви предлага подредба в азбучен ред и много други.

21. Безплатните инструменти Keywordshitter и keywordshitterpro

Keyword shitter е софтуер, който ви изкарва огромно количество предложения за търсения на английски и български език!

Ето един пример за digital marketing:

И още един за ‘хотели София’:

Мисля, че tool-чето e супер добро. Не знам, как го прави, но много му се радвам.

На главната страница на keywordshitterpro.com пише, че е най-добрата алтернативна на Google Keyword Tool.

И къде на шега, къде наистина, можете да видите, предложения за “Как да го накарам да…..” с проверка и през google adwords planner.

22. Много търсачки – един инструмент – Soovle

Ако правите google реклама, продавате нещо в amazon, искате думи за wikipedia, youtube, bing или yahoo. Това е вашият инструмент. Soovle дава предложения за думи от всички тях! Не пробвайте неизвестни думи, като lapundiscope, няма да Ви изведе никакви резултати.

2 коментара

 1. Здравейте! Информацията наистина е полезна! Благодаря, че я споделихте с нас!!! Радвам се, че има хора, които споделят знанията си!
  Ако търпите градивна критика – думата „супер“ е употребена с такава честота, че почти ме отказа да прочета материала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.