Най-важното за вашата google adwords search реклама в 10 мин.

В тази статия ще ви запозная с най-важното, което трябва да знаете за вашата Adwords Search рекламна кампания.

Реклама в google search

Ако имате току що направен акаунт в Google adwords, при влизане той най-вероятно ще изглежда така:

реклама в Google

Съответно можете да натиснете на – Създаване на първа кампания.

Google капмания

В червеното поле се пише името, а от опциите в дясно, можете да изберете какъв тип да е кампанията ви – стандартна или с всички функции.

Аз избирам да е с всички функции и ТИП – Само мрежа за търсене

 

капания - всички функции

Задал съм име на кампанията – Лаптопи и ‘Всички функции’

Следват – стандартните настройки:

Държава България по подразбиране

стандартни настройки

Следва – Избиране на ръчна оферта за CPC реклама. Ако дадете на стандартните настройки в началото на кампанията, може да не ви се налага да избирате от толкова опции. За начало е най-добре да използвате стандартната ръчна настройка.

ръчно офериране

Избрана е Ръчна цена на клик.
Задава се стандартната оферта за клик – аз съм въвел 0,10 лв.

И дневен бюджет от 10лв./ден

още настройки на капманията

Кликвате върху синият бутон за запазване на кампанията

 

запазване на рекламната капмания

Стигнахме до най-важната част:

Инструментът за планиране на кл. думи и фрази:
Можете да го намерите:В горното меню най-вдясно в менюто инструменти

инструменти за ключови думи

В инструмента за планиране – стандартните настройки са български и България за нормален български акаунт.

В примера съм въвел думите – Лаптоп и лаптопи.

След това кликате на идеи и планера ви генерира идеи за кл. думи и фрази. Към тях идва и допълнителна информация – Среден брой търсения месечно, ниво на конкуренцията на други рекламодатели и предположена цена на клик. Планьора ви дава и допълнителни предложения, което е една от най-ценните му опции.

ключови думи

Първото, което се забелязва е, че има разлика в месечното търсене между лаптопи и лаптоп. Както и конкуренцията при двете думи е различна. Думата лаптопи има много повече търсения на месец, съответно, ако пуснете реклама на тази кл. дума, ще ви е необходим и по-голям бюджет. Ако зададете 30ст. цена на клик при 8000 търсения средно месечно, това прави – възможен разход от 2400лв. , което е малко вероятно, защото при такава висока конкуренция, няма всички да кликват само на вашата.

Важно е да знаете, че това е открит търг и при всяко търсене, цената на клик може да се променя в зависимост от наддаванията на всички останали рекламодатели. Ако в даден момент останалите рекламодатели са склонни да дадат повече пари за клик за тяхната кл. дума, то техните реклами ще излизат на по-предни позиции.

Към момента в резултатите от търсене на google се показват 3 до 4 реклами.

Това значи, че само рекламите на 4-ма рекламодатели, ще могат да се виждат преди останалите резултати от търсене. Ако искате да сте в първите 4 резултата, ще трябва да наддавате с останалите. Разбира се, много от рекламите се правят от специалисти, които имат повече опит и обикновено постигат по-ниски разходи за реклама. За това, ако искате вашата да е направена добре, е добре да се обърнете към специалист.

Другото важно нещо e:

В допълнителните предложения можете да видите – други предложения за кл. думи, както на кирилица, така и на latinica, по които хората търсят. Както и средно месечното търсене за всяка от думите.

Допълнителни хитринки:

Ако например не предлагате лаптопи на изплащане, е добре да поставите тази дума в списъка на думи, които не искате да задействат рекламата ви. По този начин, ще си спестите пари от нещо, за което не искате да рекламирате.

Също така ако не предлагате лаптопи втора ръка, можете да изключите и тази фраза, защото при стандартно зададено лаптопи, тя ще се задейства и ще показва рекламата ви дори при търсене на лаптопи втора ръка.

Има още много полезни и интересни неща, които е добре да знаете за рекламата в google, но това в някоя от следващите статии. Надявам се да ви е било приятно и интересно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *