Нови трендове и функционалности в Google AdWords

 

Наскоро Google представихa много нови и вълнуващи неща свързани с Google AdWords. Но най-удивителните нововъведения бяха в текстовите реклами. Може би това е една от най-важните промени на AdWords откакто изобретиха ‘Quality Score

Да преговорим, в момента тестваме с 2 заглавия по 30 символа и едно описание с 80 символа. Тези реклами също съдържат 2 конфигуруеми полета по 15 символа, който ще се добавят към полето URL. Съпоставено с досегашните това са нови 45 символа в текста и допълнителни в URL полето.

За някой незапознат с плати-при-клик (PPC – Pay-Per-Click), 35 символа в заглавието и 10 символа в описанието са практически нищо. За нас в реалната индустрия, тези нови 45 символа са всичко. Това е свобода. Повече символи е равно на по-добра презентация на продукта ви. По-добра възможност да представите защо вашият продукт е най-добрият. И добрите новини следват една след друга.

Важно е да се спомене, че това ще е източник на сериозен дар за представянето на рекламата. Базирано на предварителни тестове, някои рекламодатели докладваха ръст от 20% повече кликове съпоставени със досегашните текстови реклами.

Трудно е да се каже точно колко ще е реалното увеличение на кликовете защото в момента все още вървят тестовете. Нашите системи все още се нагаждат за новите разширени текстови реклами, така че някой метрики като CTR (click through rate) ще продължават да се променят. Бъдете търпеливи когато четете статистиките, но се възползвайте от новите промени в текстовите реклами възможно най-бързо.

Това е съвсем нов свят, и виe можете да пишете в този нов свят вече 2 заглавия. Но какво значи това за вашата рекламна кампания?

1. Преосмислете цялата си креативност

Имате цяла заглавна част с която да експериментирате. Това не значи, че просто трябва да добавите ново заглавие в сегашната си реклама. Използвайте този ъпдейт като шанс за цялостна преоценка на вашата креативност. Това е възможност да се запознаят с част от вашите продукти, което до сега е убягвало на потребителите.

2. Фокусирайте се върху вашите заглавия

Заглавията в AdWords са пространствата на които се клика. Сега имате два пъти повече символи отколкото преди. Тези 2 заглавия ще са доста по-примамливи за интеракция – големите сини букви ще са много по-видими отколкото тези в описанието. Разбира се, качеството на текста е всичко и то ще предопредели как ще се представят и възприемат вашите реклами.

Предполагаме че до сега сте разбрали важността за заглавията в рекламата ви. Но ако не сте, ще знаете сега: вашите заглавия трябва да казват същината на рекламата. След като започнете да експериментирате с новите текстови реклами, то много добра идея би било да се фокусирате върху тях, пишейки възможно най-добрите заглавия. Точно това ще направи успешна вашата маркетингова кампания.

adwords нови функционалности

 

3. Нека описанието да е фокусирано върху ползите и нуждите на потребителите

Базирано на нашата статистика, забелязахме че хората харесват (кликат) на реклами който са фокусирани на техните нужди. Агитация от типа ‘обади ни се днес’ може да работи в определени ситуации, но се опитвайте да бъдете по-специфични към самите потребители и техните нужди. Хората се интересуват от неща като надеждност и селекция. Те харесват разпродажби/намаления и са склонни да бъдат активни към реклами от типа “купи само днес”.

Мислете за вашите потребители и защо те биха кликнали на вашата реклама. Не е достатъчно просто да имате обикновен текст и ‘обади ни се днес’. Трябва да е от типа това което предлагате може да направи техният живот по добър.

4. Приоритизирайте коя група от реклами да тествате по обем и въздействие

Когато работите върху съвсем нов формат на реклама, има вероятност да откриете съвсем нов начин за привличане на по голяма кликаемост. Важно е да приоритизирате вашите тестови усилия върху това, което има най-голямо значение. Мислете за местата от вашият акаунт, които биха ви донесли най-много стойност и възвращаемост.

И все пак ако приоритизирате тестовете си, мислете за това къде може да видите най-големи подобрения. Реклами като ‘брандови продукти’ вече може да са достатъчно продуктивни, така че пробвайте и не-брандови такива. Имайте предвид, че Гугъл работи и върху ‘AdWords’ редактор, който ще е наличен скоро и ще може да ви помогне и възнагради вашите усилия.

5. Регулирайте настройките за редуване на рекламите ви

Вашата конкурентоспособност в аукциона ще бъде повлияна от рекламата която показвате. По време на бета теста, показването на реклами с разширен текст, ще бъде ограничено. След него обаче те ще бъдат показвани на база вашите настройки за ротация на рекламите (ad rotation settings).

Ако имате реклами със стандартен на дължина текст във вашият профил, не им позволявайте да намалят производителността ви с настройка „показвайте ги на равно с новите”. Вместо това пробвайте да ползвате оптимизатора за кликове или за превръщащите настройки (conversions settings).

6. Продължавайте да ползвате разширенията за реклами

Вашите реклами сега имат много повече място за писане на текст, но това не значи, че разширенията (extensions) са по малко важни. Имплементирайте каквото ви е нужно от тях и за вашият бизнес. Пробвайте най-малко с четири така че системата да има много избори преди да асемблира вашата реклама. Разширенията добавят приятни, удобни за потребителя възможности към вашата реклама. Всичките разширения работят и с новите реклами с удължено пространство за текста.

Трябва да имате едно нещо предвид – предотвратете разширения, които ще се застъпят с новите настройки, които ще добавите във вашият профил. Разширения, които повтарят каквото сте казали във вашата реклама, може да не работят, така че в тези случай не ги включвайте заедно и с тези за сайт линкове (sitelinks) и други разширения за застъпване (overlap extensions).

7. Наблюдавайте изгубените си импресии породени от лошо бюджетиране

Ползите от реклами с разширен текст варират, но шансовете да почнете да си докарвате повече кликове са добри. Така, че ако сте близо до лимитите на бюджета на вашата кампания, ревизирайте средствата си след като качите новите по-дълги реклами. Разбира се има и шанс вашият бюджет да е статичен, в този случай можете да го промените от по-малко ценни кампании към най-ценните. (Но това е нещо което вече трябва да го правите и без това.)

8. Заключение

Бъдете развълнувани. Рекламите са преправени да работят по-добре с отделните устройства (таблети, телефони, десктоп компютри) и техните потребители, и вашето послание има потенциала да бъде много по-значимо. Рекламите с разширен текст са огромна промяна в google и техните AdWords и една добра предпоставка за това, как с по-малко пари, да достигнете до повече и по-насочени потребители.

1 коментар

  1. Много благодаря за изчерпателното ревю! Възможностите за рекламиране в Гугъл се развиват, но не бива да забравяме, че в основата на всичко са (и винаги са били) техни величества Потребителите, тоест, колкото и символа да имаме на разположение, трябва да пишем за хората, а не за машините…

    Желая ви много по-здраве!
    Т

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *