Най-често срещаните грешки в една google рекламна кампания

Използване на обикновен тип на съвпадение на кл. думи и фрази

Типовете съвпадение в google adwords биват:

  • широк тип на съвпадение
  • тесен
  • точен

Това означава, че ако искате да рекламирате ‘детски плюшени играчки’ и въведете просто детски плюшени играчки, като фраза за търсене, тя най-вероятно ще се задейства при следните търсения в google:

Детски колички, детски дрешки и всяко друго търсене съдържащо думата ‘дрешки’.

Също така ако не са направени други настройки, ще се задейства и при тъсене на плюшени мечета и всяко друго търсене, в което има думата ‘плюшени’.

Също така и при всички търсения, в които е използвана думата ‘играчки’.

Широкият тип на съвпадение, дава възможност рекламата да бъде задействана от която и да е дума, която се съдържа във фразата.

За това се използва тесен тип на съвпадение по фраза, който да увеличи точността на съвпадение.

Ако въведете тесен тип на съвпадение по фраза – “детски плюшени играчки” (поставя фразата в скоби – “”, то тогава рекламата ще се задейства от същата тази фраза и сходни фрази, като:

  • сини детски плюшени играчки
  • Малки детски плюшени играчки
  • Детски плюшени играчки цена
  • и др.

Ако искате рекламата Ви да излиза само на фразата, тогава трябва да посочите тип на съвпадение точно, което поставя думата в квадратни скоби [дума/фраза]. Тогава тя ще се показва само при търсене на точно зададената дума или фраза, а в случая по детски плюшени играчки. Страница на Google adwords – всичко за опциите за съвпадение на ключовите думи

Също така въведената дума е добре да има по-голямо сходство с текста в рекламата, и с текста в страницата където попадат посетителите. По този начин се цели постигането на по-висок качествен рейтинг на самата дума и от там по-ниски разходи за показване на рекламата ви на по-челни позиции в резултатите. Това е правило на Google, за да може най-просто казано, човекът който търси дадено нещо да е максимално улеснен, да вижда реклами за това, което търси и те да го отвеждат до това, което търси.

Примери за качествен рейтинг на кл. думи:

качествен рейтинг

 

 

Качествен рейтинг – определение – страница на Google Adwords

При неподходящо зададен бюджет или цена на клик, рискувате бюджетът ви да се изхарчи прекалено рано и рекламите да спрат да се показват или да се показват по-рядко. При неподходящо зададена цена за клик, рискувате да харчите повече пари или рекламата ви да не се показва в топ 4 от резултатите с реклами през цялото време.

Създаването на рекламни кампании в google понякога е доста сложно нещо, особено ако искате тя да бъде ефективна.

Има още много тънкости, възможности, подобрения и други неща, които се използват от специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.