Все още няма да глобяват за изискванията по GDPR

Отлагат глобите във връзка с новия регламент за защита на личните данни

Собствениците на бизнес са силно притеснени от влизането на GDPR във всички страни от ЕС. Глоби обаче засега не ги грозят, уверяват от Комисията за защита на личните данни.

Новият регламент предвижда „солени“ актове за нарушителите – на стойност до 20 милиона евро, но санкции с подобни размери по всяка вероятност ще бъдат изключение. Максималното им изражение е заложено в регламента, но целта е да се създаде превантивна среда, а не да се спъват фирмите или да се окажат пред фалит, категоричен е председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Подобни глоби могат да бъдат налагани, ако вече са изчерпани всякакви механизми за отстраняване на дадено нарушение, или когато бъдат установени сериозни последствия от него.

Венцислав Караджов е избран за заместник-председател на Европейския комитет за защита на личните данни в Брюксел, където е бил на посещение. Органът ще има ангажимент да проследява как се спазват новите правила на GDPR.

Предстои да бъде разгледан и казусът с жалбата срещу социалните платформи Twitter, Instagram и Facebook. Оплакванията срещу тях са свързани с опитите за принуда върху потребителите да приемат промените, без право на избор. Действието е незаконно, категоричен е Караджов, но компаниите ще бъдат предупредени първоначално, а след това би могло да се пристъпи и към съставяне на глоби.

Всеки интернет ползвател трябва да знае, че никой не може да го заплашва, че ще му спре достъпа до дадени услуги или сайтове, ако не даде съгласие за предоставяне на личните си данни. От тази гледна точка регламентът дава повече свобода и възможност ние самите да решаваме какви информация да споделяме, както и какви услуги да ползваме, допълни Караджов.

Засега не е ясно дали до края на общественото обсъждане на измененията в закона за личните данни, ще бъдат предложени по-ниски глоби.

Все още няма да глобяват за изискванията по GDPR
Гласувайте за този пост!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *