Повишаване на продажбите на интернет магазин с реклама в Google

Случай с магазин със слабо направени рекламни кампании, които харчат много пари и постигат ниски резултати. Ако и вие давате много пари за реклама в Google и не сте доволни от резултатите, тази статия е точно за вас. Направен е анализ на кампанията на интернет магазина. Направена е оптимизация и след това резултатите са видими.

Магазинът е могъл да има много по-успешна реклама в Google. Разходите са били високи, а приходите незадоволителни и за това рекламата е спряна. Нишата е една от най-конкурентните. Рекламите в тази ниша се конкурират много силно за първите места в резултатите и е добре всяка реклама да е направена с висок качествен рейтинг.

Стъпки за повишаване на продажбите на интернет магазина:

 • Анализ на предходните рекламни кампании
 • Анализ на търсенията по кл. думи, които са задействали рекламите
 • Анализ на честотата на кликване за отделните кл. думи (CTR)
 • Създаване на нови реклами – написване на нови рекламни текстове и използване на най-успешните от тях.
 • Създаване на разширения към рекламите
 • Анализ на кл. думи и фрази използвани при предната кампания
 • Анализ на позициите, в резултатите от Google където са се показвали рекламите
 • Създаване на нови рекламни кампании и настройване на бюджетите.
 • Въвеждане на нови кл. думи и фрази
 • Стартиране на кампаниите
 • И др.

Резултати:

 • Броят на посетителите от кликове е нараснал с близо 1000
 • CTR, честотата на кликване е с лек спад
  кликове/импресии
 • Кликовете са повече отколкото в предходният период
 • Реализациите (оранжевата линия на графиката) са видимо много повече.кликове/реализации
 • Най-интересната част – Разходите (в синьо) – Разходите са видимо по-малки. Като след оптимизацията при новата кампания, те видимо намаляват. За сметка на това
 • Продажбитев оранжево – По времето на старата кампания разходите са висики, а продажбите са видимо слаби. След анализа и оптимизацията , при пускането на новата кампания, разходите и продажбите вървят с еднакво ускорение в посока нагоре. След по-пълната оптимизация кривата на разходите пресича тази на продажбите. Разходите са на много по-ниско ниво отколкото при предходния период, а продажбите са видимо повече! 

разходи/реализации

Оптимизацията показва отлични резултати – като разходите са 3 пъти по-малки!

А продажбите са скочили над 2 пъти.

Всичко това е постигнато с много труд. Но основните неща са – правилен подбор на кл. думи, добър анализ, повишаване на качественият рейтинг и повишаване на CTR на мн. кл. думи.

Какво е качествен рейтинг и как да го измерите

Качественият рейтинг е съчетание между връзката на кл. дума, рекламата и landing страницата. При еднакъв бюджет и еднаква цена на клик, рекламата с кл. фраза, която е с по-висок качествен рейтинг, ще се показва в резултатите на Google на по-предно място, от друга с кл. дума, с нисък качествен рейтинг.

Простичко казано – колкото е по-висок качественият рейтинг на една кл. дума, толкова по-малко пари, ще плащате за клик.

Как да разберете колко е качественият рейтинг на вашите кл. думи:

Влезте в акаунта си > кликнете на Кампании > Кл. думи

Качествен рейтинг - реклама в Google
Когато сте в менюто Кл. думи, кликнете на графи > промяна на графи

промяна на графи

И изберете > от атрибути > ‘качествен рейтинг’ (намира се по-долу в менюто с атрибути) > Прилагане

 

качествен рейтинг - избиране

След като направите тази настройка, ще можете да видите качествения рейтинг на вашите кл. думи в колонка някъде от дясно. Изглежда по следния начин: (quality score) на английски език.

Ако качественият рейтинг на вашите кл. думи е нисък, то е добре да направите нещо, за да го повишите или да се обърнете към специалист. Средната стойност на качественият рейтинг е 6/10. При висок качествен рейтинг рекламите ви в Google ще излизат на по-предни места в резултатите отколкото други с по-нисък качествен рейтинг.

Положително влияние на качествения рейтинг върху рекламите Ви:

Рекламен ранг = оферта за цена на клик (CPC) × качествения рейтинг на кл. дума/фраза

 • Рекламният търг: При по-добро качество на рекламните компоненти, рекламата ви ще излиза на по-челни места в резултатите, при това на по-ниска цена. Ако нейните показатели са твърде ниски, тя може да не отговори на условията за показване.
 • Реална цена на клик (CPC): Когато някой кликне върху рекламата ви, се отчита цена на клика за съответното кликване, която може да е по-ниска от зададената. Ако зададената цена е 1лв., а при търга цената на кликване е 50ст., ще се отчете разход от 50ст. Качествените реклами обикновено водят до по-ниска цена на клик. Кл. думи с нисък качествен рейтинг има вероятност да имат при търга по-висока цена на клик. По този начин, с реклами, с висок качествен рейтинг, можете да рекламирате при по-ниска цена и да спестите средства.
 • Оферта за първите резултати: Ако рекламата Ви е с по-високо качество, обикновено цената на клик за най-челните позиции в резултатите ще е по-ниска.
 • Качественият рейтинг се определя и от високата честота на кликване (CTR). При по-висок CTR, рекламата ще има по-висок качествен рейтинг. При показване на по-предни позиции горе на първа страница в резултатите, тя има много по-голяма вероятност да получи повече кликвания и да има по-висок качествен рейтинг.
 • Свързаност на кл. дума с рекламата и целевата страница: Ако кл. дума е лаптопи, в рекламата има думата ‘лаптопи’ и на страницата има тематика за ‘лаптопи’, то това ще повиши рекламният рейтинг на кл. дума.
 • Разширения: Разширенията за обаждане, местоположение, други страници и т.н. също повишават качествения рейтинг.

Условията за постигане на висок качествен рейтинг имат за цел да предоставят по-добри реклами на потребителя и да му спестят време в търсенето на точно това, което търси. По-добре направените с по-висок качествен рейтинг дават възможност на бизнеса, да предлага по-добри реклами и да плаща по-ниска цена на клик.

Ако искате да повишите продажбите на вашият интернет магазин и да намалите разходите си за реклама. Моля изпратете запитване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *